sobota, 10 października 2015

szpinak z sezamem

Prosty do przygotowania szpinak inspirowany kuchnią koreańską. Z moim ulubionym olejem sezamowym, ziarnami sezamu i czosnkiem. Najlepszy  po prostu z miską ryżu basmati. 




SZPINAK Z SEZAMEM

  • ok. 500 g świeżego szpinaku
  • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione z solą na pastę
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, podprażonych na suchej patelni
W małej misce mieszamy olej sezamowy, czosnek i sos sojowy. 

Szpinak dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do dużego garnka z wrzącą wodą. Blanszujemy szpinak - w zależności od rodzaju szpinaku zajmie to różną ilość czasu - dla szpinaku baby wystarczy 1 min., dla większych odmian 2 - 3 min. Czas gotowania szpinaku zależy też od ilości wody w garnku - jeśli wody będzie mało, dodany szpinak obniży jej temperaturę i blanszowanie może zająć więcej czasu. Szpinak po obgotowaniu powinien zwiędnąć, ale musi zostać soczyście zielony i nierozgotowany!

Następnie przerzucamy szpinak na durszlak i polewamy zimną wodą. Dokładnie odciskamy z wody (bierzemy do ręki garść szpinaku i wyciskamy wodę). Odciśnięty szpinak przekładamy do miski i rozplątujemy listki (po odciśnięciu wody liście szpinaku będą zbite w kulę). Szpinak polewamy mieszanką z olejem sezamowym, posypujemy sezamem i mieszamy ręką, aż składniki sosu i sezam dokładnie oblepią szpinak. 



Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...