środa, 4 listopada 2015

banalnie prosty majonez bez jajek (wegański)

Kto by przypuszczał, że zrobienie majonezu może być takie proste. Wystarczy dosłownie minuta by  zamienić w blenderze mleko sojowe, olej i kilka przypraw w słoiczek pysznego domowego majonezu. A co najważniejsze - nie trzeba wlewać oleju po kropelce!

Smakuje prawie tak, jak ten robiony na żółtkach. Ja lubię majonez mocno doprawiony octem i musztardą i w takiej wersji jest niemal nieodróżnialny od tradycyjnego. 

Do zrobienia tego majonezu używam mleka sojowego słodzonego, bo i tak musiałabym dodać do majonezu cukier, żeby zrównoważyć sporą ilość octu. Jeśli ktoś unika cukru, może zrobić ten majonez z mleka sojowego niesłodzonego.

I jeszcze sprawa koloru - majonez bez żółtek  będzie bielszy niż ten z jajek. Jeśli chcemy nadać mu ładny kolor, wystarczy dodać do niego odrobinę kurkumy lub szafranu (roztartego i rozpuszczonego w odrobinie wody). Szafran lub kurkumę dodajemy po trochu, żeby nie dać tych przypraw na tyle dużo, by zmieniły smak majonezu. 



MAJONEZ BEZ JAJEK (WEGAŃSKI) - PRZEPIS BAZOWY

  • 1 część mleka sojowego słodzonego lub nie
  • 2 części oleju
  • ocet lub sok z cytryny 
  • przyprawy 
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez minutę. 

MÓJ ULUBIONY MAJONEZ BEZ JAJEK (ale z jajkami)

  • 1/2 szklanki mleka sojowego słodzonego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ekologicznego octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez minutę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...