sobota, 28 listopada 2015

makaron z fasolą w sosie pomidorowym

Zdrowsza wersja mojego ulubionego makaronu z sosem pomidorowym.  





MAKARON Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM
przepis na ok. 3 porcje

  • ok. 300 makaronu (u mnie kokardki)
  • ok. 250 g czarnej lub czerwonej fasoli (użyłam fasoli z puszki, więc podaję wagę ugotowanej fasoli)
  • 2 łyżki kaparów
  • ok. 3 łyżek pestek dyni, prażonych
  • zielona pietruszka do posypania
sos:
  • 600 ml przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, roztarte z solą na pastę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Wstawiamy wodę na makaron, a potem przygotowujemy sos. 

Cebulę podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy, aż się zeszkli (nie rumienimy). Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy oregano i cukier, jeśli go używamy. Możemy trochę posolić sos, ale ostatecznie doprawiamy go jak zgęstnieje - przecier pomidorowy odparuje i sos mógłby być za słony, gdybyśmy wsypali od razu całą sól. Zwiększamy gaz i gotujemy sos ok. 10 - 15 minut, aż stanie się gęsty. Pod sam koniec gotowania dodajemy czosnek i resztę soli. Do sosu dodajemy fasolę i kapary. 
Łączymy z ugotowanym makaronem i podajemy posypany pestkami dyni i pietruszką. 


         



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...