sobota, 14 listopada 2015

pięciominutowe ciasto bananowe; szara jesień; spacery i powroty

Sama nie wiem, co sprawia mi większą przyjemność:
jesienne spacery w scenerii jak z Wichrowych Wzgórz czy powroty do domu, gdzie czeka ciasto.



Trudno mi wybrać czy wolę zapach wilgotnej ziemi i gnijących liści, czy słodki aromat pieczonych bananów. Na szczęście nie muszę wybierać.



Ciasto jest wegańskie i bardzo szybkie, ale smakuje jakby nie było aż tak łatwe do zrobienia.  Żeby je przygotować wystarczy rozgnieść w misce banany, dodać resztę składników i zamieszać. A wolny czas wykorzystać na włóczenie się po lasach.



Złota polska jesień?













CIASTO BANANOWE (WEGAŃSKIE)
przepis stąd
przepis na małą keksówkę o wymiarach 25 cm na 10 cm

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru (30 g też wystarczy, ciasto jest mniej słodkie, ale mi ta ilość wystarcza)
  • 3 duże, zbrązowiałe banany
  • 75 g (100 ml) oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i imbiru 
Banany dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do nich olej i cukier i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto ok 50 min. lub do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni C. Po 20 min. pieczenia sprawdzamy czy ciasto nie staje się z wierzchu zbyt przypieczone. Jeśli tak, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej.

Aktualizacja: Jeśli chcemy uzyskać ciasto o intensywnym smaku bananowym bez innych dodatków, możemy pominąć wszystkie przyprawy (cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...