sobota, 21 listopada 2015

pyszne, wilgotne ciasto dyniowe bez jajek i masła

Kolejne wegańskie ciasto na moim blogu. A ja cały czas nie mogę przestać się dziwić, że ciasta pieczone bez masła i jajek mogą smakować tak dobrze. To smakuje trochę jak piernik, przypomina go nawet kolorem. 



CIASTO DYNIOWE WEGAŃSKIE
przepis oryginalny tutaj
przepis na małą keksówkę o wymiarach ok. 25 cm na 10 cm

  • 200 g puree z dyni hokkaido (puree ma być gęste, nie wodniste)
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki syropu klonowego - zamiast niego można użyć golden syrup lub miodu w wersji niewegańskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, goździków i imbiru (suszonego)
W  misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej misce mieszamy puree z dyni, olej i syrop klonowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 1 godz. - 1 godz. 20 min. lub do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika, zostawiamy ciasto w formie przez 20 min., a następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia i studzimy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...