piątek, 8 stycznia 2016

grochówka zupełnie inna

Postanowienie kulinarne na 2016 rok: jeść więcej grochu.

Groch jest tani, rodzimy, zdrowy, smaczny. 
I bardzo niedoceniony - całe ziarna grochu smakują podobnie do ciecierzycy (bądź co bądź inna nazwa ciecierzycy to groch włoski), która w odróżnieniu od grochu jest całkiem popularna i przygotowywana na różne sposoby.

Dziś rozgrzewająca i aromatyczna zupa z grochu z pomidorami. Zupełnie nie przypomina znienawidzonej przez mnie tradycyjnej polskiej grochówki. Podobną zupę prezentowałam na blogu już jakiś czas temu, ale zamiast grochu użyłam ciecierzycy (przepis tutaj).




GROCHÓWKA ZUPEŁNIE INNA


  • 1 szklanka suchego grochu (połówek), namoczonego na noc
  • ok. 1 1/2 l wody lub bulionu warzywnego
  • 1 1/2 szkl przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • ostra papryka według uznania, u mnie świeże habanero
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
do podania:
  • awokado
  • pestki dyni
  • szczypior
  • kolendra
  • limonka (opcjonalnie)
Groch zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.

W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, czosnek i paprykę (nie rumienimy cebuli). Dodajemy wodę lub bulion, przyprawy, marchewkę i groch. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz do na bardzo mały, przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy zupę ok. 1 godziny, aż groch będzie miękki.
Zupę podajemy z kawałkami awokado, pestkami dyni, kolendrą i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...