środa, 27 stycznia 2016

Piję bataty. Kakao ze słodkich ziemniaków

Dalszy ciąg moich przygód ze słodkimi ziemniakami. Tym razem bulwy występują w formie płynnej. Przepisy na napoje z dodatkiem batatów widziałam już na wielu blogach, w końcu sama postanowiłam spróbować.
Słodkie ziemniaki wspaniale zagęszczają kakao lub czekoladę do picia, same pozostając niewyczuwalne w smaku. Uwielbiam takie dodatki warzywne w słodkich cudeńkach, bo to przyjemność i zdrowie w jednym.

O dziwo, bataty, chociaż słodkie, mają niższy indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. 
Ich słodki smak sprawia, że nie traktuję ich jako zamiennika ziemniaków, tylko używam ich zamiast dyni lub marchewki (np. w zupach czy gulaszach warzywnych). A im częściej je jem, tym bardziej się do nich przekonuję. 

Wracając do kakao - swoje zrobiłam na domowym mleku orzechowym (z tego przepisu), co nadało mu cudownego orzechowego posmaku. Można użyć dowolnego mleka, a nawet dodać nieco śmietanki. 
Jak zwykle dobrze mieć dobry blender, żeby idealnie gładko zmiksował bataty. Moc mojej maszyny jest niewielka, mocno rozgotowałam więc słodkie ziemniaki, żeby łatwiej dało się je miksować. I tak otrzymałam pyszny, zdrowy napój (a w zasadzie deser).




KAKAO ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

  • 100 g ugotowanych słodkich ziemniaków (ok. 1 szklanki)
  • 1 - 1 1/2 szkl. dowolnego mleka
  • 3 - 4 łyżki kakao
  • cukier lub inna substancja słodząca do smaku
  • opcjonalnie: cynamon, starta skórka pomarańczowa, ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze. Najlepiej dodać na początek 1 szklankę mleka i zobaczyć czy taka konsystencja nam odpowiada (kakao będzie dosyć gęste). Jeśli chcemy uzyskać rzadszy napój dolewamy więcej mleka. Przelewamy do garnka i podgrzewamy do pożądanej temperatury. 


Do kakao można dodać też nasiona chia (ok 1 1/2 łyżki na szklankę kakao) i dobrze zamieszać, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin - powstanie wtedy czekoladowy deser.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W smaku te ziemniaki są niewyczuwalne, ale pomysł jest rzeczywiście ciekawy (ciekawe, kto pierwszy wymyślił, żeby dodać bataty do kakao)

      Usuń
  2. Niedawno widziałam podobne kakao z czerwoną fasolą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jest pewnie jeszcze zdrowsze. Widzę, że lubisz czerwoną fasolę, niedawno robiłaś fasolowe ciastka:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...