sobota, 16 stycznia 2016

pyszna owsianka (w dodatku bezglutenowa, wegańska i chyba paleo)

Nic tak nie sprzyja kreatywności jak ograniczenia. 
Nie można jeść glutenu i produktów odzwierzęcych?
Żadna strata, wystarczy wymyślić owsiankę z orzechów, różnych ziarenek i mleczka kokosowego.
Tak jak w przypadku wegańskiego paremezanu, nie do końca przypomina produkt, na którym jest wzorowana, ale jest niewiarygodnie dobra. Jak dla mnie lepsza od tradycyjnej owsianki, za którą nie przepadam. 

Dziwny kolor mojej owsianki wziął się z dodatku kurkumy, której w oryginalnym przepisie nie ma.
A sam przepis idealnie nadaje się do modyfikacji - jedne orzechy można zastąpić innymi, cynamon wymienić na kurkumę (albo kardamon lub jakąś piernikową mieszankę). 
"Owsiankową" konsystencję owsianki zapewniają nasiona lnu i chia - tych składników akurat pominąć ani zamienić na inne nie można  (choć przypuszczam, że zamiast egzotycznej chia można dodać więcej lnu).

Poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.







OWSIANKA - BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA
przepis oryginalny znaleziony na blogu Ricki Heller 
  • 2 łyżki (30 ml) wiórków kokosowych (czasem daję nasiona konopi lub migdały)
  • 1 łyżka (15 ml) pestek dyni (można zastąpić słonecznikiem)
  • 1 łyżka (15 ml) nasion lnu
  • 2 łyżeczki (10 ml) nasion chia
  • ok. 6 orzechów włoskich 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, dla fanów tej przyprawy)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
do podania:
  • owoce sezonowe
  • syrop klonowy (w oryginalnym przepisie autorka używa stewi w płynie); można użyć dowolnej substancji słodzącej

Wszystkie składniki oprócz mleczka kokosowego i wody umieszczamy w młynku do kawy i drobno mielimy. W garnku mieszamy wodę i mleczko i podgrzewamy do odpowiadającej nam temperatury. Do garnka wsypujemy zmieloną mieszankę, bardzo dokładnie mieszamy (łatwo tworzą się grudki), przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 10 min, aż owsianka spęcznieje. jeśli za bardzo ostygnie możemy ją pogrzać na małym gazie, cały czas mieszając zawartość garnka. Podajemy z owocami i syropem klonowym, miodem. 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...