środa, 20 stycznia 2016

smoothie z mango i trawy cytrynowej

Dalszy ciąg moich przygód z trawą cytrynową. Wywar z trawy cytrynowej można w zasadzie dodać do każdego owocowego smoothie i będzie dobrze smakować. Ja wybrałam mango, bo prostu bardzo je lubię. 




SMOOTHIE Z MANGO I TRAWY CYTRYNOWEJ


  • 2 kawałki trawy cytrynowej o długości ok. 10 cm każdy
  • 1 duże dojrzałe mango, pokrojone na małe kawałki
  • 1 mały banan
  • ok. 1/2 szklanki mleka (roślinnego lub krowiego)
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier (opcjonalnie)
Trawę cytrynową kroimy na małe kawałki, umieszczamy w garnku i zalewamy 100 ml wody. Zagotowujemy, a następnie wyłączamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min. Wywar z trawy cytrynowej przecedzamy, przelewamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać soku cytrynowego lub cukru i od razu podajemy. Zmiksowanych owoców nie przechowujemy zbyt długo, gdyż przybierają bury kolor i tracą aromat.

2 komentarze:

  1. Gdzie dostanę trawe cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mieszkam we Wrocławiu i trawę cytrynową kupuje w Epi. Ze względu na to, że świeża trawa cytrynowa jest bardzo trwała, niektóre sklepy internetowa sprzedają ja wysyłkowo. Można też próbować kupić ją w sklepach z żywnością orientalną. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...