piątek, 22 stycznia 2016

surówka z czerwonej kapusty z gorącym olejem

Niby nic niezwykłego, surówka z kapusty, marchwi i selera do tego ocet, olej, sól i pieprz, ale dobrane w odpowiednich proporcjach tworzą bardzo smaczną całość. Użycie gorącego oleju sprawia, że wszystkie smaki wspaniale się łączą. Do tego łatwo ją przygotować, a składniki można dostać w każdym sklepie. No i można podawać ją od razu, nie czekając aż smaki się przegryzą. Znam wiele bardziej wyszukanych surówek/sałatek, ale to ta najczęściej pojawia się u mnie na stole. Przepis pochodzi z internetowej strony restauracji Moosewood.




SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z GORĄCYM OLEJEM
przepis oryginalny: Alabama Hot Slaw

  • 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 450 g), poszatkowanej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 1/2 szklanki marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na małe kawałki (tym razem pominęłam)
  • 1 czubata łyżka bardzo drobno pokrojonej czerwonej cebuli (często daję zwykłą cebulę)
sos:
  • 1/4 szklanki octu z białego wina lub cydru (używam ekologicznego octu jabłkowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 - 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Tabasco albo inny ostry sos, według upodobania
ponadto:
  • 1/4 szklanki oleju (takiego, który można podgrzać do wysokiej temperatury)
Mieszamy wszystkie składniki sosu, aż sól i cukier się rozpuszczą. 

Gałązki selera przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy je na małe kawałki
W misce umieszczamy kolejno (bez mieszania!): kapustę, seler, marchew, paprykę a na końcu cebulę. 
Polewamy wszystko sosem (nie mieszamy).
Następnie na małej patelni mocno podgrzewamy olej - powierzchnia oleju powinna zacząć się marszczyć. Surówkę polewamy gorącym olejem, odczekujemy 3 - 4 minuty, po czym dokładnie mieszamy. Można podawać od razu albo przechowywać w lodówce.

4 komentarze:

  1. robiłam ostatnio taką zwykłą surówkę z czerwonej kapusty z jabłuszkiem, marchewką i cebulką a tutaj podoba mi się strasznie pomysł tego gorącego oleju. Robię zawsze olej szczypiorkowy, który gorący nieziemsko nabiera aromatu szczypiorku, że wiem na pewno, że użyty do surówki będzie idealny. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będzie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja swoją robię nieco inaczej, ale dodatek oleju na gorąco jest na tyle intrygujący, że następnym razem wypróbuję. W ogóle surówka z surowej czerwonej kapusty jest zawsze pierwszym wyborem w mojej rodzinie przy barze sałatkowym. (surówka z surowej... niby masło maślane ale czasami podają surówki z gotowanej kapusty a takie przeważnie nas rozczarowują)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moje dziewczyny surowej kapusty w żadnej formie nie ruszą. Na szczęście jedzą kiszoną:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...