wtorek, 2 lutego 2016

bananowe batony z płatków owsianych (bez jajek)

Ostatnio często przygotowuję sobie batony z płatków owsianych jako szybki, w miarę zdrowy deser. Bardzo lubię dodatek melasy z granatów, dzięki któremu batony mają przyjemny słodko-kwaśny smak. 





BANANOWE BATONY Z PŁATKÓW OWSIANYCH (bez jajek)
przepis na blachę o wymiarach ok. 20 cm na 30 cm

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1 szklanka dowolnych orzechów, grubo posiekanych
  • 4 łyżki melasy z granatów (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
  • 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu 
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
Zmielone siemię lniane łączymy w małej miseczce z wodą. Odstawiamy.

W dużej misce rozgniatamy widelcem banany, na gładką masę. Banany można zmiksować, ale zazwyczaj nie chce mi się brudzić dodatkowych naczyń, więc dokładnie rozgniatam je widelcem.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową,  dobrze dociskamy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 min., aż masa zbrązowieje. Po wystudzeniu kroimy na kawałki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...