piątek, 12 lutego 2016

napój pomarańczowo-korzenny


Więc śpiewam i tańczę 
I jem pomarańcze

Śpiewam i tańczę 

I jem pomarańcze

Śpiewam i tańczę 

I jem pomarańcze, jem pomarańcze





NAPÓJ POMARAŃCZOWO-KORZENNY
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

napar korzenny:
  • 1 laska cynamonu
  • 10 - 12 goździków
  • 2 szklanki wody

Łamiemy cynamon* na kilkanaście kawałków. Przekładamy do garnka, dodajemy goździki i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda zacznie wrzeć. Wyłączamy gaz i zostawiamy napar na ok. 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko i dodajemy do soku pomarańczowego w proporcji 1:1. Otrzymany napój można dosłodzić do smaku. Podajemy na ciepło albo z lodówki.

*Jeśli cynamon jest zbyt twardy, by go połamać, podgrzewamy go w garnku razem z goździkami, a następnie wyciągamy, studzimy i wtedy dzielimy na części. Po podgrzaniu i nasiąknięciu wodą, będzie wystarczająco miękki, żeby go połamać. Podgrzewamy ponownie, do wrzenia w tej samej wodzie. 

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...