środa, 9 marca 2016

makaron z jarmużem

Kolejny przepis z użyciem magicznego sosu. Cóż, ten sos jest naprawdę bardzo wszechstronny, do tego bardzo przypadł mi do gustu i jakoś nie potrafię się nim znudzić. Za każdym razem, gdy przygotowuję kolejną porcję, znajduję dla niego nowe zastosowania. Na przykład takie jak poniższe.





MAKARON Z JARMUŻEM
przepis na ok. 3 - 4 porcje

  • ok. 250 g suchego makaronu (u mnie kolanka)
  • 200 g jarmużu (waga po usunięciu twardych części), pokrojonego na kawałki
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
  • 5 - 6 łyżek magicznego sosu (można zastąpić dobrą oliwą, choć danie straci nieco na smaku)
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Bezpośrednio po odcedzeniu makaronu, przekładamy go do garnka i polewamy magicznym sosem, a następnie dokładnie mieszamy.

Cebulę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju przez ok. 5 minut, aż stanie się szklista. Dodajemy jarmuż, smażymy razem przez chwilę. Dolewamy odrobinę wody, przykrywamy patelnię pokrywka i dusimy przez ok. 5 minut, aż jarmuż zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do garnka z makaronem (albo makaron dodajemy do jarmużu), dodajemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu. 



        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...