sobota, 19 marca 2016

ziemniaki z jarmużem

Kolejny sposób na włączenie jarmużu do diety. Moje danie wzorowałam na tradycyjnej irlandzkiej potrawie nazywanej colcannon, której głównymi składnikami są właśnie ziemniaki i jarmuż. Ubija się je z masłem i mlekiem lub śmietanką. Wypróbowałam też wersję z samą cebulą podsmażoną na oleju, ale akurat tutaj masło i śmietanka są niezastąpione - bez nich danie smakuje zdecydowanie gorzej. 




ZIEMNIAKI Z JARMUŻEM
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g jarmużu (można dać więcej, w zależności jakie chcemy mieć proporcje między jarmużem a ziemniakami), pokrojonego w paski, twarde łodygi usuwamy
  • 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
  • ok. 50 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy do miękkości. 

W czasie gdy gotują się ziemniaki na dużej patelni z pokrywką podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zrumieni dodajemy jarmuż, dolewamy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 10 min, lub do momentu, gdy jarmuż będzie miękki. 

Ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, mleko lub śmietankę i ucieramy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée. Dodajemy jarmuż, mieszamy i podajemy na ciepło. Takie ziemniaki z jarmużem można odsmażać na drugi dzień. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...