sobota, 2 kwietnia 2016

domowe tortille pszenne

Kupowanie tortilli to jeden z  większych  błędów jaki zdarzyło mi się popełnić w sklepie. Nie dość, że ich cena jest niebotycznie wyśrubowana (w końcu tortilla to mąka, woda i odrobina tłuszczu), to jeszcze pełno w nich różnych konserwantów i innych dziwnych substancji.

Zrobieni tortilli w domu okazało się banalnie proste - zalewamy wrzącą wodą (właśnie ta wrząca woda to sekret miękkich, elastycznych tortilli)  odpowiednią ilość mąki, dodajemy nieco tłuszczu (oryginalnie smalec, można zastąpić olejem), zagniatamy na gładkie ciasto, rozwałkowujemy i wrzucamy na suchą patelnię.

Ja zawsze przy tym malowniczo  porozsypuję mąkę po całej kuchni, ale i tak wolę posprzątać niż kupić gotowe tortille. W poniższym przepisie ilość wody jest orientacyjna - wodę dolewamy stopniowo, aż powstanie gładka, nierozsypująca i nieklejąca się kula ciasta. 




TORTILLE PSZENNE
na ok. 12 dużych sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej (obojętnie jakiego typu, nie robiłam tylko z mąką pszenną razową, więc nie wiem czy wyjdą)
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju 
  • 1/2 - 3/4 szklanki wody
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól i olej. Zalewamy wrząca wodą i wyrabiamy ciasto. Zaczynamy mieszać masę łyżką, a jak już nieco ostygnie ugniatamy rękoma. Jeśli ciasto się klei, dodajemy mąki, jeśli jest zbyt zwarte, dodajemy więcej wody. Zostawiamy w misce, przykryte ściereczką  na ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie "odpocznie" i da się łatwiej rozwałkować.

Ciasto dzielimy na ok. 12 części (jeśli chcemy uzyskać tortille o dużej średnicy). 
Każda kulkę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na bardzo cienki okrąg (ok. 2 mm). Jeśli chcemy uzyskać idealnie okrągły kształt, najlepiej na rozwałkowane ciasto nałożyć duży talerz i obrysować nożem kształt. Pamiętajmy, żeby tortille nie były większe niż średnic patelni, na której będziemy je smażyć.

Tortille smażymy na średnio rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na drugą stronę przewracamy wtedy, gdy na powierzchni tortilli pojawią się pęcherzyki powietrza, a  spodnia strona zacznie lekko brązowieć. Gotowe tortille układamy jedna na drugiej, przykrywamy wilgotną ściereczką (najlepiej spryskać ją wodą za pomocą spryskiwacza, takiego jak do kwiatków) i umieszczamy w ciepłym miejscu.
Jeśli mamy za dużo tortilli można je przechowywać w lodówce zawinięte w wilgotną ścierkę przez 1 - 2 dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...