środa, 18 maja 2016

sałatka ze szparagów, szpinaku i rukwi wodnej

Połowę tej sałatki (dobrze, niech będzie, że "mniejszą połowę") wyhodowałam sama. Jako wielbicielka rukwi wodnej nie mam wyjścia, w najbliższym warzywniaku jej nie znajdę.



W ramach eksperymentu posiałam rzeżuchę do doniczki z ziemią i pozwoliłam jej rosnąć dłużej niż zwyczajowe kilka dni. Smakuje łagodniej niż rzeżucha siana na ligninie i oczywiście jest większa.


Do tego białe szparagi, garść szpinaku i prażone pestki słonecznika. Winegret, wzbogacony o odrobinę cukru, którego zazwyczaj nie dodaję do tego sosu, pięknie łączy wszystkie warzywa. Delikatne szparagi i młody szpinak łagodnie przeciwstawiają się ostrzejszym nutom rukwi i rzeżuchy. Prosto i dobrze, tak jak lubię.




SAŁATKA ZE SZPARAGÓW, SZPINAKU I RUKWI WODNEJ
przepis na 2 dwie duże porcje

  • ok. 1 szkl. szpinaku baby
  • ok. 1 szkl. rukwi wodnej
  • 1 pęczek szparagów (białych albo zielonych; białe lepiej wyglądają, bo kontrastują z pozostałymi zielonymi warzywami)
  • garść rzeżuchy
  • 3 łyżki pestek słonecznika, uprażonych na suchej patelni
winegret:
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy (Dijon jest, moim zdaniem,  za mocna do tych delikatnych warzyw)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju neutralnego smakowo (u mnie rzepakowy, może być z pestek winogron lub ryżowy)
Mieszamy wszystkie składniki winegretu - można zrobić to w słoiku, ale przy tak małej ilości sosu, łatwiej po prostu zmieszać wszystkie składniki w małej misce.

Odcinamy twarde końcówki szparagów (zachowujemy je np. do przygotowania wywaru na zupę szparagową). Często zaleca się obierać białe szparagi, ale w przypadku użycia samych końcówek, najczęściej nie ma takiej potrzeby. Szparagi gotujemy na parze lub w wodzie. Gdy będą al dente, odcedzamy je i przelewamy bardzo zimną wodą. Kroimy na kawałki wielkości na jeden kęs.

W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki, polewamy winegretem i jemy od razu. Użyte warzywa są na tyle delikatne, że nie czekam, aż sos przegryzie się z warzywami (twarde sałaty lubię zostawić na ok. 15 minut pokryte winegretem, żeby przesiąknęły jego smakiem). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...