sobota, 11 czerwca 2016

ciasto z ciecierzycy z truskawkami i rabarbarem

Na początek dwie najważniejsze informacje o tym cieście - nie da się w nim wyczuć ciecierzycy, ale nie smakuje jak tradycyjne ciasto kruche. Nie ma w nim tej przyjemnej maślanej nuty i nie rozpływa się w ustach. Te braki są jednak rekompensowane przez dodatek skórki pomarańczowej i cynamonu, które nadają ciastu  aromatu. Początkowo nie miałam publikować tego przepisu na blogu, bo ciasto wydawało mi się za mało smaczne, a za bardzo zdrowe. Upiekłam je już jednak trzy razy (nie licząc wersji eksperymentalnych), zawsze wtedy, gdy odczuwałam potrzebę, żeby moje desery były nieco zdrowsze. Mój mąż, który nie odczuwa żadnej potrzeby zdrowego odżywiania się, też jadł ten placek, więc uznałam, że warto jednak zachować ten przepis.   






CIASTO Z CIECIERZYCY Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
przepis na małą, kwadratową blachę o wymiarach 20 cm na 20 cm

ciasto:
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 120 g płatków owsianych (zmielonych np. w młynku do kawy)
  • 100 ml oleju neutralnego w smaku, np. rzepakowego, z pestek winogron, ryżowego (ok. 8 łyżek)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • ok. 1/2 szklanki cukru lub do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z pomarańczy (można zastąpić wodą)
W misie blendera umieszczamy ciecierzycę, dodajemy olej i miksujemy na pastę. Ciecierzycę możemy  rozgnieść również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, choć jest to oczywiście bardziej pracochłonne niż zmiksowanie. Masa nie musi być idealnie gładka, ważne żeby nie zostawić całych ziaren ciecierzycy lub większych kawałków. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Powinno mieć konsystencję podobną do ciasta kruchego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy 2/3 ciasta i ręką ugniatamy spód naszego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni C i podpiekamy ok 20 min., aż brzegi ciasta zaczną lekko brązowieć. 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, truskawki na połówki lub mniejsze kawałki w zależności od ich wielkości. Owoce przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Jeśli owoce zaczęłyby się przypalać, podlewamy odrobiną wody. Całość gotujemy ok. 10 min., aż owoce nieco zmiękną. Truskawki zaczną puszczać sok pierwsze. Dodajemy wtedy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w soku pomarańczowym. Energicznie mieszamy i gotujemy do zagotowania, aż mąka ziemniaczana zwiąże płyn i utworzy się coś w rodzaju kisielu. Masę owocową przekładamy na podpieczony spód, wierzch posypujemy pozostałą częścią ciasta i dopiekamy ciasto przez ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Kroimy po całkowitym ostygnięciu. Ciasto można posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...