środa, 22 czerwca 2016

kotleciki z ciecierzycy (jak falafele)

Lubię falafele, ale jeszcze nigdy nie udało mi się ich przyrządzić w domu tak, aby były w miarę zjadliwe. Do tego ich przygotowanie jest dość czasochłonne, więc zamiast nich smażę sobie kotleciki z gotowanej ciecierzycy, które w smaku bardzo przypominają falafele.  Z dodatkiem ryżu lub bulguru stanowią  jeden z moich ulubionych wegańskich obiadów.





KOTLECIKI Z CIECIERZYCY (JAK FALAFELE)
przepis na 8 kotlecików o średnicy ok.  6 cm
przepis oryginalny pochodzi z książki Please, don't feed the bears, ja znalazłam go na tym blogu i trochę zmieniłam


  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 100 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych  kostkę
  • 2 ząbki czosnku roztarte na pastę
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (można dodać dodatkowo łyżkę posiekanej świeżej kolendry i/lub odrobinę mięty świeżej lub suszonej)
  • 3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy z puszki z ciecierzycą
  • ok. 3 - 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub tyle, aby masa uzyskała zwartą strukturę
Ciecierzycę i ziemniaki umieszczamy w misce lub garnku i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na puree. Masę można również grubo zmiksować, choć mi się nigdy nie chce brudzić miksera, więc wolę użyć tłuczka. Masa może być niezbyt gładka, ważne żeby nie zostawić całych ziaren ciecierzycy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki  i dokładnie mieszamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy je na patelni. Jeśli kotleciki rozpadają się podczas smażenia należy do masy dodać więcej mąki z ciecierzycy. Kotleciki można również piec w piekarniku - układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...