sobota, 18 czerwca 2016

młode ziemniaki z czosnkiem i oliwą

Dzisiejszy przepis to ziemniaczana wersja mojego ulubionego spaghetti aglio, olio e pepperoncino. Przyrządzamy prosty i aromatyczny sos z oliwy i czosnku (ewentualnie z dodatkiem ostrej papryki) i łączymy go z ziemniakami, tak aby ich delikatny miąższ dobrze nasiąkł aromatycznym sosem. Mogą stanowić dodatek do innych dań, ja najbardziej lubię jeść je jako samodzielne danie. Najlepiej wieczorem, gdy dzieci śpią, popijając je wytrawnym cydrem. 

Podane poniżej proporcje są jedynie orientacyjne - ilość czosnku i oliwy należy dostosować do własnych preferencji smakowych. Warto użyć dobrej oliwy, bo przy tak małej ilości składników, jakość każdego z nich jest bardzo ważna. 





MŁODE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM I OLIWĄ


  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 - 5 łyżek dobrej jakości oliwy
  • kawałek ostrej papryki (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do posypania
  • sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos. Czosnek i ewentualnie paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i paprykę i ustawiamy gaz na najmniejszy z możliwych. Podsmażamy, a w zasadzie gotujemy czosnek w oliwie, aż zrobi się miękki i jedynie odrobinę zrumieni. Potrwa to ok. 10 - 15 min., w zależności od tego jak grubo pokroimy czosnek. Następnie odcedzamy ziemniaki, przekładamy je na patelnię i mieszamy z sosem, lekko je rozgniatając widelcem lub drewniana łyżką, tak aby ziemniaki wchłonęły cały sos. Jeśli trzeba, dodajemy więcej soli. Przekładamy na talerz, posypujemy pietruszką i podajemy od razu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...