środa, 20 lipca 2016

czekoladowy deser z tofu jedwabistego

Czekolada ma magiczną właściwość przemienienia mdłych składników w cudowny, czekoladowy deser. Tak jest w przypadku tego kremu z kaszy jaglanej, tak jest i w przypadku poniższego przepisu. Lubię kaszę jaglaną, lubię tofu, ale żeby zajadać się nimi na deser… - co to, to nie. Jednak dodatek czekolady zmienia postać rzeczy, w tym towarzystwie kasza czy tofu mogą być pełnoprawnym deserem. 

W obu przypadkach próbowałam również dodawać wanilii, skórki cytrynowej czy zmiksowanych truskawek, ale smak kaszy albo tofu zdecydowanie dominował nad dodatkami. Myślę sobie, żeby jeszcze spróbować dodać czarnych porzeczek - one też mają silne tendencje do dominacji, więc może coś z tego wyjdzie. A na razie deser z tofu jedwabistego i czekolady:



CZEKOLADOWY DESER Z  TOFU JEDWABISTEGO
przepis na 1 porcję


  • 100 g tofu jedwabistego (z twardym tofu konsystencja będzie ziarnista)
  • 50 g gorzkiej czekolady, o średniej lub dużej zawartości kakao
  • cukier do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i/lub szczypta cynamonu

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę. przekładamy do pucharków lub miseczek i wstawiamy do lodówki, aż masa się schłodzi. Na zdjęciu powyżej posypałam deser cukrem kokosowym (bezpośrednio przed podaniem, bo ten cukier błyskawicznie się rozpuszcza i już tak dobrze nie wygląda).


4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...