niedziela, 10 lipca 2016

fasolka szparagowa w pomidorach (słodko-kwaśna)

Fasolka z dzisiejszego przepisu to danie złożone w smaku, w którym sama fasolka nie gra pierwszych skrzypiec. Inspirowałam się kuchnią irańską, z jej zamiłowaniem do kwaśnych dodatków. Również połączenie kolendry, koperku i pietruszki to wpływ tej kuchni (przepis na ryż z tymi ziołami    tutaj). Taka fasolka świetnie pasuje do ryżu.



FASOLKA SZPARAGOWA W POMIDORACH (SŁODKO-KWAŚNA)


  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 50 g daktyli (ok. 8 sztuk), pokrojonych na małe kawałki
  • ok. 1/3 szklanki czerwonych porzeczek
  • do podania świeże zioła w równych proporcjach: pietruszka, koperek, kolendra
W dużym garnku podsmażamy cebulę aa oleju. Gdy cebula zrobi się jasnobrązowa, dodajemy fasolkę, przecier pomidorowy, daktyle, sól i kmin. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy fasolkę na małym ogniu około pół godziny, do miękkości. Gdy fasolka będzie już ugotowana, wyłączamy gaz i dosypujemy porzeczki. Zostawiamy przez chwilę pod przykryciem. Fasolkę podajemy posypana zieleniną. 

1 komentarz:

  1. Wygląda przecudownie! Myślę, że takie klimaty by mi smakowały :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...