środa, 13 lipca 2016

sałatka z bobu i ogórków

- To już koniec bobu - obwieścił pan w warzywniaku, a ja zdziwiłam się, że sezon na bób umknął mi jakoś niepostrzeżenie. Ostatnim więc rzutem na taśmę zamieszczam przepis na sałatkę z bobu, ogórków, którą zajadałam się ciągu ostatnich tygodni.



SAŁATKA Z BOBU I OGÓRKÓW


  • 2 szklanki bobu (przed ugotowaniem i obraniem)
  • 2 średnie ogórki gruntowe, pokrojone w kostkę wielkości ok. 1/2 ziarenka bobu
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę, tak jak ogórki
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka świeżej mięty, drobno pokrojona
  • 1 łyżka pestek słonecznika, podprażonych na suchej patelni
sos:
  • 1/2 łyżeczki musztardy (Dijon albo innej gładkiej, mniej ostrej)
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 2 łyżki oleju
Bób gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości, ok. 10 - 15 minut. W czasie gotowania bobu przygotowujemy sos - umieszczamy w słoiku wszystkie składniki, zakręcamy słoik i mocno potrząsamy, aż utworzy się gładki sos. 
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki oprócz słonecznika, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy pestkami słonecznika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...