piątek, 12 sierpnia 2016

prosty sos pomidorowy według Marcelli Hazan

Na działce sezon pomidorowy w pełni. Choć lato jest zimne, a część pomidorowych krzaczków dopadła zaraza i tak codziennie zbieram sporo pomidorów. Niektóre, pomimo że dojrzałe, bledziutkie są niesamowicie a i w smaku niewyraźne. Najlepiej przerobić je na sos - smak się kondensuje i nabiera mocy. 
Przepis na ten sos pomidorowy znalazłam w sieci tej zimy. Wypróbowałam go używając przecieru i od tego czasu czekałam do lata, żeby zrobić go ze świeżych pomidorów, bo wiedziałam, że będzie o niebo lepszy, choć już ta zimowa wersja była bardzo dobra. Letnia zachwyca.




SOS POMIDOROWY WEDŁUG MARCELLI HAZAN
przepis na ok. 250 g suchego makaronu

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka soli
Pomidory wkładamy do garnka lub miski i sparzamy wrzącą wodą. Po 2 - 3 minutach wyciągamy je z wody i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Na patelnię lub do garnka o dużej średnicy wkładamy pomidory, cebulę, masło i sól. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos się zagęści. W trakcie gotowania duże kawałki pomidorów możemy rozgnieść łyżką bądź widelcem. Sos od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania częściej. Gdy sos jest gotowy, wyrzucamy cebulę. Czas gotowania będzie się wahać w zależności od gatunku i stopnia dojrzałości pomidorów, wyniesie ok 25 - 45 minut.


        

Warzywa psiankowate 2016

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...