sobota, 27 sierpnia 2016

zupa z ziemniaków i czosnku

Taka tam bieda-zupka. Gotuję ją jednak dość często bo jest prosta i można ją przygotować z tego, co zawsze jest pod ręką. 




ZUPA Z ZIEMNIAKÓW I CZOSNKU


  • 300 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 średnia cebula
  • 4 - 5 ząbków czosnku, pokrojonych w grube plasterki
  • sól, pieprz
  • ok. 2 -3  łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej (można użyć 1 łyżeczki suszonej)
  • 600 ml wody
W garnku rozgrzewamy 2 - 3 łyżki oleju. Wrzucamy ziemniaki i cebule i smażymy ok. 2 minut, po czym dodajemy czosnek. Całość smażymy, jeszcze 2 - 3 min i zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem ok. 10 - 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę podajemy posypana miętą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...