sobota, 8 października 2016

aromatyczna zupa z rzodkiewkami i makaronem ryżowym

Szybka, bardzo kolorowa, rozgrzewająca zupa, pełna zdecydowanych smaków. 
Po pobieżnym przejrzeniu listy składników może wydawać się nieco dziwna, ale wbrew pozorom smakuje całkiem normalnie (przynajmniej dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni). 

Zupę łatwo przyrządzić w dwóch wersjach - wegańskie i niewegańskiej. Ja dla męża zamiast tempehu dodaję filet z piersi kurczaka (pokrojony w kostkę). Można tez użyć łatwiej dostępnego tofu.

Taka zupa (szczególnie jeśli przygotujemy ja z podwójnej porcji) może zastąpić lekki obiad. 





AROMATYCZNA ZUPA Z RZODKIEWKAMI I MAKARONEM RYŻOWYM
przepis na 1 porcję:

  • błyskawiczny bulion przygotowany z tego przepisu
  • garść makaronu ryżowego (nitki albo wstążki)
  • 4 - 5 rzodkiewek, pokrojonych na połówki lub, jeśli są duże, na ćwiartki
  • 1/2 małej papryczki chilli, drobno pokrojonej (można dać mniej, jeśli nie lubimy pikantnych potraw)
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, pokrojonego na maleńkie kawałeczki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie talarki
  • 1 łyżka szczypiorku
marynowany tempeh:
  • ok. 30 g tempehu, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta ostrej papryki
Tempeh: mieszamy wszystkie składniki marynaty, dodajemy tempeh i czekamy ok. 10 minut (można dłużej). 

Do gotującego się bulionu dodajemy makaron ryżowy, wyłączamy gaz i czekamy, aż makaron się ugotuje. Większość makaronów ryżowych przyrządzamy w ten sposób, choć jeśli instrukcja na opakowaniu mówi co innego, postępujemy zgodnie z jej zaleceniami.

W czasie gdy makaron się gotuje, podsmażamy pozostałe składniki. Na patelni na dużym ogniu rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy rzodkiewki. Smażymy 3 - 4 minuty - chodzi o to, żeby rzodkiewki zrumieniły się z zewnątrz, ale w środku pozostały surowe, jędrne i chrupiące. Ściągamy rzodkiewki i odkładamy je do miski na potem. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy czosnek, chilli i imbir i smażymy, aż czosnek będzie złocisty (nie rumienimy za bardzo, bo zrobi się gorzki). Zajmie to ok. 3 - 4 min. Zawartość patelni przekładamy do miski. Na koniec krótko (ok. 5 minut) obsmażamy tempeh. 
Do miski przelewamy bulion z makaronem, dodajemy tempeh, rzodkiewki, czosnek, chilli i imbir. Posypujemy szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...