sobota, 22 października 2016

pasta chrzanowa z tofu

Dziś przedstawiam prosty pomysł na wegańską pastę kanapkową. Jak zwykle, gdy bazę takiej pasty stanowi tofu, musimy znaleźć składnik, który będzie miał na tyle wyrazisty smak, że zmieni bezbarwne tofu w pyszne danie. Takim składnikiem może być chrzan. Jeśli użyjemy tego ze słoiczka,  trzeba znaleźć taki, którego zawartość nie będzie smakować jak wióry, a  to nie jest takie proste, gdyż większość producentów umieszcza w słoiku ok. 50 % chrzanu, a resztę stanowią różne dodatki. Weganie i osoby uczulone na mleko muszą uważać, gdyż często takim dodatkiem są różne pochodne mleka. Można użyć świeżo tartego chrzanu, tylko nie zawsze jest on łatwo dostępny. Tak czy siak, znalezienie dobrego chrzanu jest najtrudniejszym etapem przygotowania tej pasty, potem wystarczy tylko wszystko zmiksować.



PASTA CHRZANOWA Z TOFU


  • 100 g twardego tofu 
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 4 łyżki chrzanu (ilość chrzanu może się znacznie wahać w zależności od jego jakości - jeśli chrzan jest kiepski trzeba dać go więcej)
  • sól
Miksujemy wszystkie składniki na gładka masę. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej chrzanu - pasta powinna mieć wyrazisty chrzanowy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...