środa, 26 października 2016

prosta surówka z kiszonych buraków

Przepis do bólu prosty, ale świetnie się sprawdza, gdy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego. Wszystkie składniki są sezonowe i lokalne, do tego w miarę tanie. Kiszone buraki nie są dostępne w każdym sklepie, ale ponieważ nadają się do długiego przechowywania, można kupić je dużo wcześniej i użyć w razie potrzeby. Sok pozostały po odciśnięciu buraków należy zachować i dodać go do barszczu - w końcu to zakwas buraczany. A sałatka smakuje naprawdę nieźle i pasuje do większości tradycyjnych dań kuchni polskiej. 





PROSTA SURÓWKA Z KISZONYCH BURAKÓW


  • 300 g kiszonych buraków (u mnie były tarte, jeśli są w całości należy je zetrzeć na tarce)
  • 2 duże marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 2 - 3 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na ok. 15 min., żeby smaki się przegryzły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...