sobota, 1 października 2016

tempeh w pomidorach z pieczoną papryką i kukurydzą

O ile smak tofu nie od razu przypadł mi do gustu, o tyle tempeh pokochałam od pierwszego razu, gdy go spróbowałam. Czas więc umieścić na blogu jakiś przepis z jego wykorzystaniem. Dzisiejsza propozycja jest dosyć klasyczna, nawiązuje do różnego rodzaju gulaszy mięsno-warzywnych. Oczywiście ma niewiele wspólnego z tradycyjnym węgierskim gulaszem - i całe szczęście bo kawałki tłustego mięsa w zawiesistym sosie to zupełnie nie moja bajka. W tym przepisie delikatny smak tempehu jest zdominowany przez aromatyczna marynatę.



TEMPEH W POMIDORACH Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KUKURYDZĄ

marynowany tempeh:

  • 150 g tempehu, pokrojonego w kostkę "na jeden kęs"
  • 3 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka nasion kolendry (świeżo mielonych lub roztartych w moździerzu!)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszonego)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2  łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 ml wody
ponadto:
  • 4 średnie cebule (ok. 300 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kolba kukurydzy
  • 600 g pomidorów (w miarę miękkich, bo maja być na sos)
Przyrządzamy marynatę: W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy pokrojony tempeh i dokładnie obtaczamy go w marynacie. Zostawiamy na ok. 1 godzinę, ale można marynować tempeh nawet przez całą noc w lodówce.

Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Na blaszce wyłożonej folią aluminiową układamy połówki papryki stroną ze skórką do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 30 min, aż papryka zmięknie i pokryje się czarnymi plamami, najlepiej na przedostatniej półce od góry. Następnie przekładamy paprykę do garnka  i przykrywamy go pokrywką. Czekamy ok. 20 min., aż papryka ostygnie i ściągamy skórkę. Obrana paprykę kroimy w paski. Paprykę można przygotować dzień wcześniej np. wykorzystując miejsce w piekarniku podczas pieczenia czegoś innego.

Pomidory umieszczamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Po ok. 5 minutach wyciągamy je z wody, ściągamy z nich skórkę i kroimy na małe kawałki. Odstawiamy na bok.

Kukurydzę ścinamy z kolby, zostawiamy na później. Jak ściąć ziarna kukurydzy z kolby, można sprawdzić tutaj.

Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na patelni na oleju na niewielkim ogniu, aż zrobi się miękka i mocno brązowa (co najmniej pół godziny). Po usmażeniu cebulę ściągamy z patelni, dolewamy nieco oleju i obsmażamy tempeh. Dodajemy pomidory, cebulę i kukurydzę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 15 -20 minut, aż kukurydza się ugotuje, a pomidory zamienią się w sos. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę. Na koniec doprawiamy solą, można też dodać łyżeczkę cukru, jeśli sos pomidorowy jest zbyt kwaśny. Taki gulasz podajemy posypany natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...