sobota, 19 listopada 2016

ciasto czekoladowe z aquafabą (wegańskie)

Jedno z tych nieskomplikowanych ciast, które przygotowuje się dosłownie w pięć minut. Nie ozdabiałam go niczym, nie wygląda imponująco samo w sobie, ale smakuje dobrze: domowo i kojąco. Najlepiej popijać je filiżanką mocnej kawy.

W składzie ma aquafabę, czyli wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy lub fasoli. Można użyć tej zalewy, w której trzymana jest fasola w puszce, można użyć domowej aquafaby, pozostałej z gotowania fasoli czy ciecierzycy. 

Ciasto nie jest zbyt słodkie, jeśli chcemy, możemy dodać więcej cukru (tak do 150 g)






CIASTO CZEKOLADOWE Z AQUAFABĄ (WEGAŃSKIE)
przepis na blachę o wymiarach o. 20 cm na 30 cm (nie większą!)


składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru

składniki mokre:

  • 1 szkl. aquafaby (250 ml),  aquafaby nie ubijamy
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub innego neutralnego w smaku (125 ml)
  • 1/2 szkl. mleka sojowego lub innego roślinnego (125 ml)
Dokładnie mieszamy składniki suche. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre. Do składników suchych dodajemy mokre, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 - 30 min., lub do suchego patyczka. Ciasto niewiele urośnie, będzie raczej niskie, ale nie będzie zwarte i zbite - strukturą będzie przypominać tradycyjnego murzynka.


4 komentarze:

  1. Do zrobienia! Uwielbiam wykorzystywać wodę po cieciorce :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wykorzystywać również wodę po fasoli, to ciasto jest właśnie na fasolowej aquafabie.

      Usuń
  2. Super pomysł! Na aquafabie piekłam już biszkopt, ale to ciasto wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...