sobota, 5 listopada 2016

ciasto z masła orzechowego z pietruszką


Nabieram coraz większej wprawy w pieczeniu "dziwnych" ciast, w zasadzie tego typu wypieki stają się już dla mnie normą. Zdumiewające jest tylko to, że kiedyś piekłam ciasta bez warzyw i owoców, za to z jajkami. A dzisiejsze ciasto ma w składzie banana, pietruszkę i masło orzechowe.

Dodatek masła orzechowego do ciasta sprawia, że uzyskuje ono charakterystyczną strukturę, przypominającą brownie, jest ciężkie i  lepkie (nie jest to zakalec!). Podobny efekt uzyskałam piekąc te ciasteczka  - w przypadku zdecydowanie twardszych ciastek, masło orzechowe sprawiało, że były one ciągnące się i miękkie w środku. Banan i pietruszka nie mają aż tak dużego wpływu na konsystencję ciasta - banan zlepia ciasto, pietruszka nadaje wilgotność (są niewyczuwalne w smaku). Gdy piekłam to ciasto z olejem zamiast masła orzechowego, miało ono zupełnie inną strukturę.

A co do samego masła orzechowego - ja użyłam domowego, bo jest lepszej jakości i zdecydowanie tańsze niż te kupne - większość z nich ma spory dodatek jakiś olejów i oczywiście cukru i soli. Nie mam dobrego malaksera, który zmiksowałby orzechy na całkowicie gładką masę (na zdjęciu powyżej widać drobinki orzechów w polewie), ale i tak uważam, że domowe masło orzechowe, to o wiele lepszy wybór.

Jeśli ciasto trzymamy w temperaturze pokojowej, olej kokosowy wchodzący w skład polewy staje się płynny bądź półpłynny (zależy jaka dokładnie jest temperatura pokojowa) i sprawia, że polewa błyszczy się apetycznie (i ten stan uwieczniłam na zdjęciu). Gdy ciasto wstawimy do lodówki, polewa gęstnieje i staje się matowa. 







CIASTO Z MASŁA ORZECHOWEGO Z PIETRUSZKĄ
przepis na tortownicę o średnicy ok. 23 cm

CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka sojowego + 1 łyżka octu
  • 150 g masła z orzeszków ziemnych (najlepiej bez cukru i soli, 100% orzechów)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 średni banan (100 g)
  • 100 g korzenia pietruszki startej na tarce o drobnych oczkach (1 niezbyt duża pietruszka)
POLEWA ORZECHOWA
  • 200 g masła z orzeszków ziemnych
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego (można użyć cukru pudru)
  • 15 g (3 łyżki) kakao
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki soli

CIASTO: 
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. 

Do mleka dodajemy 1 łyżkę octu. Następnie miksujemy na gładką masę banana, mleko z octem, masło z orzeszków ziemnych i ekstrakt waniliowy. Banan musi być dobre zmiksowany, bez grudek, nie wystarczy rozgnieść go widelcem! 

Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy startą pietruszkę. Mieszamy, przekładamy do natłuszczonej formy i pieczmy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 - 40 min. lub do suchego patyczka. 

Wyciągamy z piekarnika, studzimy do temperatury pokojowej, a następnie przekrawamy ciasto na pół. Połowę polewy rozsmarowujemy na dolnym blacie ciasta, przykrywamy górną połówką. Na wierzch wykładamy pozostałą cześć polewy. 

POLEWA
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, ale staramy się, żeby nie podgrzewać go nadmiernie, tylko tyle, żeby miał płynną postać. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać cukru lub nieco więcej kakao. Polewę możemy nakładać na ciasto od razu lub, jeśli jest zbyt płynna, umieścić ją w chłodnym miejscu i poczekać, aż nieco zgęstnieje. Należy pamiętać, że po całkowitym schłodzeniu w lodówce polewa staje się bardzo gęsta. 

2 komentarze:

  1. Marchewkowe ciasto uwielbiam, ale takiego z pietruszką jeszcze nie robiłam. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pietruszki w ogóle nie czuć w smaku, dodaje tylko ciastu wilgoci. A samo ciasto ma smak orzeszków ziemnych. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...