środa, 9 listopada 2016

fasola zapiekana w sosie pomidorowym

Danie inspirowane grecką potrawą gigantes plaki. Zamiast dużej odmiany białej fasoli stosowanej w oryginalnym daniu używam bardzo drobnej fasoli, co zapewnia lepsze proporcje sosu do fasoli. Przygotowanie tego dania jest stosunkowo czasochłonne (jeśli nie mamy czasu, można użyć gotowej fasoli z puszki), ale można je jeść przez dwa, trzy dni, gdyż odgrzewane smakuje nawet lepiej niż pierwszego dnia. 
Jedzenie fasoli i innych roślin strączkowych jest niezwykle korzystne dla zdrowia (ciekawy artykuł tutaj), ponadto są to produkty lokalne i w większości tanie. Białą fasolę można zastąpić każdym innym gatunkiem fasoli, a  nawet ciecierzycą. 





FASOLA ZAPIEKANA W SOSIE POMIDOROWYM


  • 200 g suchej fasoli, najlepiej drobnej białej (ok. 650 - 700 g ugotowanej)
sos:
  • ok. 900 ml - 1 litr przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę
  • 1/2 średniej marchewki startej na tarce o małych oczkach lub bardzo drobno pokrojonej
  • kawałek selera, drobno pokrojonego w kostkę (ok. 2 łyżek)
  • 2 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

Fasolę zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc (najlepiej na minimum 12 godzin). Po tym czasie wodę z moczenia odlewamy, fasolę umieszczamy w garnku, zalewamy ok. 1,5 l świeżej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości fasoli (ok. 1 godziny). W tym czasie przygotowujemy sos. 

Na dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 3 - 4 łyżki oleju lub oliwy, wrzucamy cebulę, marchew i seler i podsmażamy na małym ogniu, aż zmiękną, ok. 15 min. (nie rumienimy ich). Następnie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, liść laurowy oregano i rozmaryn. Zwiększamy gaz i gotujemy sos, aż stanie się gęsty, ok. 15 min. Na koniec wyciągamy liść laurowy i dodajemy czosnek.

Następnie mieszamy ugotowaną i odcedzoną fasolę z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zapiekamy bez przykrycia przez ok 1 godzinę lub do momentu, aż fasola wchłonie większość sosu. 
Tak przygotowana fasola smakuje najlepiej z puree ziemniaczanym, ale możemy podać ją również z kaszą lub ryżem. Jest to danie, które świetnie nadaje się do odgrzewania, na drugi i trzeci dzień smakuje nawet lepiej. 


          

Danie pachnące ziołami 3

2 komentarze:

  1. w takim zestawieniu jak na zdjęciu - z ziemniakami i kiełkami bardzo mi się podoba. chętnie zjadłabym taki obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też najbardziej smakuje z ziemniakami. A te "kiełki" to rukiew wodna, tylko że nie zdążyła za bardzo urosnąć, bo za późno ja wysiałam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...