środa, 30 listopada 2016

wegański sos czosnkowy

Wegański sos czosnkowy to bardzo udany zamiennik prawdziwego sosu czosnkowego przygotowanego na bazie jogurtu, śmietany czy majonezu. W moim odczuciu różnica jest w zasadzie niewyczuwalna. 

Bazą  mojej wegańskiej wersji jest tofu jedwabiste - nie da się go zastąpić zwykłym tofu, nie ma ono wystarczająco kremowej konsystencji. Aby sos był jeszcze bardziej delikatny i kremowy, dodaję do niego wegańskiego majonezu. A cały niezbyt przyjemny posmak tofu neutralizuję przez dodatek czosnku i soku cytrynowego. 

Do takiego sosu lubię dodawać suszonego koperku - jestem wielką fanką tej przyprawy - ale można zrobić czysty sos czosnkowy bez żadnych dodatków. Z drugiej strony można dodać inne, ulubione zioła i stworzyć sos czosnkowo-ziołowy. 
Taki podstawowy sos czosnkowy możemy łatwo przemienić w wegańskie tzatiki - wystarczy dodać starty na tarce i odciśnięty z wody ogórek oraz ewentualnie trochę oliwy. 

Sos można zastosować wszędzie tam, gdzie użylibyśmy tradycyjnego sosu czosnkowego, np. jako dodatek do tego kababu. Ze względu na dosyć gęstą konsystencję mojego sosu stosuję go często jako serek, którym smaruję bułkę - to moje ulubione zastosowanie. 







WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY


  • 200 g tofu jedwabistego (miękkiego lub twardego)
  • 1/2 szkl. wegańskiego majonezu (np. takiego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 średnie ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 3/4 - 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego koperku 
Tofu, sok z cytryny, cukier, sól, czosnek i koperek umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Następnie do powstałej masy dodajemy majonez (nie miksujemy) i delikatnie mieszamy. Sprawdzamy smak sosu - jeśli trzeba dodajemy soku z cytryny lub cukru czy soli. W zależności od tego, jak był doprawiony majonez, możemy potrzebować różnej ilości przypraw. Sos zostawiamy na 2 - 3 godziny do "przegryzienia się" składników - po tym czasie powinien zniknąć jakikolwiek posmak tofu. 

2 komentarze:

  1. bardzo lubię wszelkie pasty na bazie tofu. czosnek mogłabym dodawać do wszystkiego, wiec taki sos to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...