sobota, 3 grudnia 2016

teriyaki tempeh

Sos teriyaki to pochodzące z Japonii połączenie sosu sojowego, wina mirin, cukru i sake. W swojej wersji pomijam sake, Tradycyjnie używa się go do dań z ryb, ale oczywiście można marynować w nim różne inne produkty. Choć w zasadzie nie należałoby tu używać słowa "marynować", gdyż teriyaki oznacza smażenie bądź grillowanie ryb/mięsa lub innych produktów i jednoczesne polewanie ich sosem teriyaki.
Jak dla mnie tempeh teriyaki jest sam w sobie nieco zbyt delikatny w smaku i podaję go zawsze z tą pikantną sałatką z kiełków (ta sałatka to przepis z kuchni koreańskiej, ale naprawdę świetnie tu pasuje).






TERIYAKI TEMPEH
przepis na dwie nieduże porcje
  • 100 g tempehu pokrojonego na kawałki mniej więcej wielkości grubych frytek
sos teriyaki:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wina mirin
  • 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w małym rondelku i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 min., aż nieco odparuje i zgęstnieje. Nie musi być bardzo gęsty, wystarczy, że będzie lekko oblepiał wierzch łyżki. 

Następnie umieszczamy pokrojony tempeh w misce, polewamy sosem teriyaki i marynujemy przez ok. 1 godz. Jeśli nie mam czasu skracam ten proces. Następnie rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju, i dodajemy marynowany tempeh (pozostałą część marynaty zachowujemy). Obsmażamy delikatnie kawałki tempehu uważając, aby się nie przypaliły  - sos teriyaki zawiera dużą ilość cukru i w związku z tym łatwo się przypala. 
Następnie polewamy tempeh pozostałą marynatą i obracamy na patelni, aby pokrył się marynatą z każdej strony. Smażymy jeszcze chwilę, aż część sosu się wchłonie, cały czas uważając, bo tempeh w tym sosie przypala się błyskawicznie. Na koniec wyciągamy tempeh, przekładamy na talerz i polewamy pozostałą na patelni marynatą. Podajemy z ryżem i warzywami (ja uwielbiam z tą sałatką)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...