sobota, 10 grudnia 2016

wegański makowiec

Do przygotowania tego makowce użyłam mojego wielokrotnie wypróbowanego ciasta drożdżowego z batatmi lekko je tylko zmodyfikowałam). Tradycyjny farsz z maku "skleja się" za pomocą białek z jaj, ja do tego celu zastosowałam aquafabę (wodę z gotowania ciecierzycy/fasoli, która stanowi zalewę ciecierzycy lub fasoli w puszce). Ostatnio dużo eksperymentuję z tym składnikiem i jestem zachwycona rezultatami. Również w tym makowcu aquafaba świetnie się sprawdziła - masa makowa jest zwarta i nie rozpada się.
Masę makową można doprawić po swojemu - pominąć ekstrakt migdałowy, migdały zastąpić orzechami, użyć innych owoców suszonych, itd. Nie warto jedynie kupować gotowej masy, bo smak może być o wiele gorszy od tego tradycyjnego. 






WEGAŃSKI MAKOWIEC
przepis na dwie rolady o długości ok. 35 cm

ciasto drożdżowe:
  • 250 g puree z batatów (bataty gotujemy i ucieramy zwykłym tłuczkiem do ziemniaków)
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2  - 3/4 szklanki mleka roślinnego (można użyć kokosowego, jego smak jest niewyczuwalny)
  • 40 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1/2 łyżeczki soli
masa makowa:
  • 200 g mielonego maku
  • 1/2 szkl.  aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub fasoli)
  • 1/2 szkl. dowolnego mleka roślinnego (ja użyłam sojowego waniliowego)
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki wielkości rodzynek
  • 50 g suszonych wiśni (jeśli nie mamy możemy użyć innych suszonych owoców)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • ok. 50 g cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (można użyć aromatu migdałowego, choć ekstrakt ma o wiele lepszą jakość)
Mielony mak umieszczamy w garnku, zalewamy mlekiem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz ekstraktu migdałowego i aquafaby!). Gotujemy na średnim gazie, aż całe mleko się wchłonie. Masę często mieszamy, pod koniec, gdy będzie już bardzo gęsta mieszamy cały czas. Bardzo ważne jest aby uzyskać maksymalnie suchą masę - jeśli będzie zbyt wilgotna, w cieście zrobi się zakalec. Na koniec dodajemy ekstrakt migdałowy. Sprawdzamy jak smakuje, czy nie trzeba dodać cukru, skórki pomarańczowej lub ekstraktu migdałowego. Masę zostawiamy do całkowitego przestudzenia - można przygotować ją dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed rozsmarowaniem masy na cieście drożdżowym dodajemy aquafabę i dokładnie mieszamy. 

Ciasto: Cukier i drożdże wkładamy do garnuszka z ciepłym mlekiem i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ok. 1/2 szklanki mąki (z tych 600 g) i mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż drożdże "ruszą" i kilkukrotnie zwiększą objętość.

W misce łączymy pozostałe składniki ciasta (oprócz powideł) i dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk i będzie się dało rozwałkować. Staramy się dodawać jak najmniej mąki - im mniej mąki tym lżejsze, mniej "gliniaste" ciasto.

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ścierką kuchenną lub folią, żeby nie wysychało i zostawiamy ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj rozgrzewam piekarnik do 50 stopni C, wyłączam grzanie i wkładam miskę z ciastem - w ten sposób podwaja ono objętość w ok. pół godziny. Jeśli nie mamy czasu, możemy ten etap pominąć. 

Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, posypujemy je z wierzchu odrobiną mąki i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Ciasto najlepiej podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować osobno. 

Na ciasto wykładamy masę makową - ilość podana w przepisie starcza na obydwa płaty ciasta. Ciasto zwijamy w roladę i umieszczamy w keksówce do wyrośnięcia. Zostawienie  ciasta do wyrastania w keksówce jest bardzo ważne - na zdjęciu poniżej widać dwa makowce -  pierwszy wyrastał po prostu na blaszce do pieczenia, drugi w prostokątnej formie. Ten pierwszy, nie dość, że "rozlał się", to jeszcze pękł z boku.



Gotowe rolady umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i zostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Jeśli masa była schłodzona w lodówce wyrastanie będzie trwało nieco dużej niż przy masie o temperaturze pokojowej. 

Następnie rolady wyciągamy z piekarnika, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, wkładamy makowce i pieczemy je ok 35 - 40 min, aż będą z wierzchu rumiane. Po wystudzeniu makowce lukrujemy i dekorujemy skórką pomarańczową. 

2 komentarze:

  1. Super pomysł z aquafabą! Mnie ten składnik chyba nie przestanie zaskakiwać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko co potem zrobić z tą całą ciecierzycą i fasolą:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...