niedziela, 22 stycznia 2017

sposób na brązowy ryż

Brązowy ryż to coś, co chciałabym częściej jeść. Niestety jego smak ani mnie, ani nikogo w mojej rodzinie nie zachwyca. Wolimy biały ryż, najlepiej Basmati. Brązowy ryż jest jednak o wiele lepszą alternatywą jeśli chodzi o wartości odżywcze. I co tu robić? Można próbować  polubić brązowy ryż (powodzenia, szczególnie w przypadku ewentualnego polubienia tego ryżu przez dzieci...), można  próbować maskować jego specyficzny aromacik. Ja wybrałam tę druga opcję - dzieci dodają do brązowego ryżu sporą ilość keczupu, ja i mąż zjadamy go z dodatkiem sporej ilości przypraw.  Dzięki tej metodzie mamy zarówno wartości odżywcze, jak i smak. 



Takie doprawianie można zastosować również w przypadku jakiejś nielubianej kaszy, a przyprawy można wybrać nieco inne lub zastosować je w innych proporcjach. Można też wybrać jakąś gotową mieszankę przypraw (np. do pieczonego kurczaka czy karkówki). 


BRĄZOWY RYŻ Z PRZYPRAWAMI


  • 1/2 szkl. suchego brązowego ryżu
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 2 łyżki pestek słonecznika, koniecznie uprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki lubczyku (suszonego)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie: ostra papryka, do smaku
  • opcjonalnie: garść posiekanej natki pietruszki
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ja odmierzam dwukrotnie więcej wody niż ryżu (objętościowo, czyli w tym przypadku daję 1 szklankę wody na 1/2 szklanki ryżu), doprowadzam do wrzenia, dosypuję przepłukany ryż, zmniejszam gaz do minimum, przykrywam garnek pokrywką i gotuję ok. 1/2 godziny. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy ryż się nie przypala, ewentualnie dodajemy trochę wody. Ryż można ugotować dzień wcześniej. Gdy mamy już ugotowany ryż zabieramy się za jego przyprawianie.

Na patelnię wlewamy 3 -4 łyżki oleju, dodajemy cebulę i smażymy ją na małym ogniu przez ok. 5 - 8 min., aż stanie się szklista. Jeśli chcemy, możemy ja nieco zrumienić, też będzie dobrze. 
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, oregano, lubczyk i, jeśli używamy, cukier i ostrą paprykę. Jeśli powstała masa jest zbyt gęsta, dodajemy nieco wody (woda potem odparuje). Następnie dodajemy brązowy ryż i mieszamy wszytko dokładnie. Podsmażamy chwilę, aż ryż będzie ciepły a nadmiar wody odparuje. Na sam koniec dodajemy czosnek (można dodać go wcześniej, ale wtedy będzie miał mniej intensywny smak), pestki słonecznika i pietruszkę. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...