sobota, 11 lutego 2017

cytrynowy deser chia z ananasem i miętą

Prosty deser, w miarę zdrowy i szybki do przygotowania (nie licząc czasu, który musi spędzić w lodówce). Klasyczne połączenie smaku cytryny, ananasa, kokosa i mięty znane choćby z mohito czy piña colady i w tym wypadku świetnie się sprawdza. 





CYTRYNOWY DESER CHIA Z ANANASEM I MIĘTĄ

  • 400 ml mleczka kokosowego (o rodzajach mleczka kokosowego można przeczytać tutaj, pod przepisem)
  • 4 łyżki nasion chia
  • skórka otarta z 1 cytryny (lub limonki)
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny (lub limonki)
  • cukier lub jakikolwiek zamiennik cukru - do smaku 

do podania:
  • świeży ananas pokrojony w niewielką kostkę (ok. 1 szklanki)
  • 2 - 3 łyżki posiekanej mięty
  • 1 łyżka cukru
W garnku mieszamy mleczko kokosowe, skórkę cytrynową, sok z cytryny i chia. Doprawiamy cukrem lub zamiennikiem według uznania. Deser wstawiamy na ok 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie dokładnie go mieszamy i przelewamy do pucharków lub miseczek, w których chcemy go podać. Deser można przelać do pucharków bezpośrednio po wymieszaniu wszystkich składników, ale wtedy nasion chia trochę opadają na dno i trzeba je zamieszać w każdym pucharku osobno. 

Deser trzymamy w lodówce przez ok. 4 godziny (można zostawić go na noc), po czym na wierzch każdego pucharka kładziemy cząstki ananasa. Owoce nakładamy bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym wypadku mogą zacząć puszczać sok i rozwodnić deser. 

Na koniec ucieramy w moździerzu miętę z cukrem i ozdabiamy deser tak powstałym miętowym cukrem. Przekłada się go trochę ciężko bo jest dosyć lepki. Dla wygody można po prostu posypać deser drobno pokrojonymi listkami mięty i posypać odrobiną cukru.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...