sobota, 4 lutego 2017

kruche ciastka na oleju kokosowym

To bardzo skromne ciasteczka - kilka składników, żadnych zaskakujących kombinacji smakowych. W smaku przypominają trochę digestive biscuits. Są wegańskie, na oleju kokosowym ze sporym dodatkiem maki pszennej razowej. Jeśli chcemy je trochę wzbogacić, możemy dać na wierzch polewę czekoladową. Najlepiej smakują na drugi dzień.






KRUCHE CIASTKA NA OLEJU KOKOSOWYM


  • 150 g mąki pszennej białej
  • 100 g mąki pszennej razowej (typ 2000); można użyć tylko białej maki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska!)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g oleju kokosowego w stanie stałym
  • 5 łyżek mleka roślinnego (można zastąpić krowim lub wodą)
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce mieszamy oba rodzaje mąk, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy olej kokosowy i rozcieramy go palcami z suchymi składnikami, aż powstanie ciasto o konsystencji grubej kaszy. Dolewamy mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym i zagniatamy na gładkie ciasto. 
Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 - 5 mm. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - samo w sobie może mocno przyklejać się do wałka, a posypywanie mąką sprawi, że ciastka wyjdą twarde. 

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy odpowiadające nam kształty i przenosimy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka najlepiej przekładać na blachę za pomocą łopatki kuchennej, bo łatwo je uszkodzić przy przenoszeniu rękami. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 min (czas pieczenia może się wahać w zależności od rodzaju piekarnika). Ciastka muszą się lekko zrumienić - takie zupełnie blade, choć nie będą surowe, nie będą dobrze smakować.
Po upieczeniu studzimy je na blaszce lub przenosimy na talerz za pomocą łopatki kuchennej (ciastka będą dosyć miękkie). Najlepiej smakują na drugi dzień, a przynajmniej ze dwie, trzy godziny po upieczeniu. 


6 komentarzy:

  1. Pyszności! Wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie :) To ciastka do zrobienia na dzisiaj - bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ciasteczka na oleju koko. Są bardzo chrupiące.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste rozwiązania są najlepsze. Super przepis, na pewno kiedyś wypróbuję, bo lubię piec ciasteczka na oleju kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie piekłam jeszcze ciastek na oleju kokosowym:) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, takie kruche najlepsze

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...