czwartek, 23 marca 2017

ciasto cytrynowe z kremem kokosowym (wegańskie)

Dzisiejsze ciasto to efekt końcowy wielu, często nieudanych eksperymentów. Na szczęście nie zrażałam się niepowodzeniami, tylko piekłam i wyciągałam następujące wnioski. 

Po pierwsze mam wrażenie, że nie ma znaczenia, czy do ciasta dodaje się aquafabę ubitą na sztywną pianę, czy nie. Może są jakieś ciasta (oprócz wegańskiej pavlovej), gdzie ubicie bądź nieubicie aquafaby daje znacząco różne rezultaty, ja jednak jeszcze na takie ciasto nie natrafiłam. Małe wyjaśnienie dla niewtajemniczonych: aquafaba to woda pozostała z gotowania ciecierzycy lub fasoli lub jeśli kupujemy strączki w puszce - zalewa, w której znajduje się ciecierzyca lub fasola.

Po drugie dodatek jakiś ugotowanych i przetartych warzyw lub owoców bardzo poprawia konsystencję wegańskich wypieków - nadaje im wilgotność i sprawia, że są miękkie. Ja najbardziej lubię bataty, w ciastach są naprawdę rewelacyjne.

Po trzecie chyba nie da się upiec dobrego wegańskiego ciasta bez dużych ilości oleju, co jest raczej niedobrą wiadomością. O ile nieco oleju lub oliwy dodanych do dressingów, którymi polejemy sałatkę, to samo zdrowie, o tyle szklanka oleju dodana do ciasta już taka zdrowa nie jest. A szkoda. 

Staram się więc jeść takie ciasta jak najrzadziej, bo zdrowsze wersje słodyczy najczęściej mi nie smakują. Wolę więc jeść desery rzadziej, ale takie, które  są dobre.





CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM KOKOSOWYM (WEGAŃSKIE)

ciasto cytrynowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju neutralnego w smaku (np. rzepakowego, ryżowego, arachidowego, z pestek winogron)
  • 100 g cukru
  • 250 ml (1 szkl.) aquafaby
  • 200 g batatów (waga po obraniu i ugotowaniu, surowych batatów musi być trochę więcej, powiedzmy ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 3 - 4 łyżki soku cytrynowego (ok. 1/2 cytryny)
krem kokosowy:
  • 700 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50 g cukru
  • 5 g agar-agar (3 łyżeczki)
Bataty obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie miksujemy je na gładkie puree lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.  

W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce łączymy utarte bataty, olej, oraz skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy zawartości obu misek i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 35 - 40 min. lub do suchego patyczka. 

Po upieczeniu ciasto studzimy do temperatury pokojowej.

Przygotowujemy krem kokosowy:
W garnku umieszczamy mleczko kokosowe, dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier i agar-agar. Doprowadzamy do wrzenia, po czym na minimalnym gazie gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Następnie zestawiamy krem z gazu i sprawdzamy, czy nie trzeba dodać jeszcze cukru lub ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Krem zostawiamy do schłodzenia - można wynieść do chłodniejszego miejsca, np. na balkon. Gdy krem zacznie lekko tężeć, przelewamy go na wierzch ciasta. 
Ocenienie kiedy krem należy przelać nie jest łatwe - trzeba pamiętać, że agar-agar tężeje już w temperaturze pokojowej. Jeśli wylejemy krem na ciasto zbyt wcześnie, spłynie, a jeśli zbyt późno - nie uzyskamy gładkiej tafli kremu, tylko grudkowatą. Choć z drugiej strony grudkowata konsystencja to tylko problem estetyczny - wygląda nieładnie, ale smakuje tak samo jak ładnie wylany krem. 
Jeśli krem z agarem zetnie się za bardzo  lub nawet całkowicie, możemy go podgrzać, aż się rozpuści ponownie, co nie byłoby możliwe w przypadku żelatyny. Lepiej więc przetrzymać krem trochę za długo - w razie czego możemy podgrzać go ponownie - niż za krótko - jak krem spłynie z ciasta, nie zrobimy już nic. Gotowe ciasto, gdy krem już zastygnie,  przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...