piątek, 19 maja 2017

mleko kokosowe ze świeżego kokosa

Ze wszystkich mlek roślinnych najbardziej lubię kokosowe. Niestety większość dostępnych mlek w puszkach zawiera różne niezdrowe dodatki, a te całkowicie naturalne są dość drogie. No i te puszki, powiększające górę śmieci, które i tak każdy z nas nieustannie produkuje…

Można przygotować sobie domowe mleko z wiórków kokosowych, ale jest ono raczej wodniste, nie ma tej pożądanej aksamitnej, kremowej struktury. Niedawno odkryłam jednak, że można zrobić domowe mleko ze świeżego orzecha kokosowego i  wychodzi ono naprawdę niezłe. Nie jest aż tak kremowe jak dobre mleko z puszki, ale smakuje zdecydowanie lepiej niż to z wiórków kokosowych. Na przykład ten deser chia z użyciem domowego mleka z orzecha kokosowego ma zwartą, budyniową konsystencję - jeśli odwrócimy miseczkę z deserem do góry dnem, nie wypadnie on na ziemię.

Nie ma jednak róży bez kolców - nawet to wspaniałe mleko ma jedną wadę - jego produkcja jest dosyć czasochłonna. Najpierw trzeba rozłupać orzech kokosowy, potem wyciągną miąższ, następnie go rozdrobnić a całość zmiksować w blenderze. Mimo tej całej pracochłonności często  robię sobie takie mleko - nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze jest stosunkowo ekologiczne i tańsze niż dobre mleko z puszki.





DOMOWE MLEKO Z ORZECHA KOKOSOWEGO


  • 1 orzech kokosowy 
  • 1 szklanka wody
Orzech kokosowy rozłupujemy uderzając młotkiem lub tępą stroną noża po obwodzie ("po równiku") orzecha. Niektóre orzechy pękają już po kilku uderzeniach, inne wymagają więcej czasu i mocniejszych uderzeń. Czasem udaje mi się samej otworzyć kokos, czasem muszę prosić męża o pomoc.  Należy pamiętać aby mieć pod ręką miskę, żeby złapać wodę wypływającą z orzecha. Wodę możemy także wydobyć nakłuwając nożem lub śrubokrętem jedną z trzech dziurek znajdujących się na czubku kokosa - trzeba sprawdzić wszystkie dziurki po kolei, jedna z nich będzie zdecydowanie bardziej miękka.

Gdy nasz orzech jest już rozłupany, wsadzamy nóż między skorupę a miąższ i delikatnie podważamy miąższ, aż oddzieli się od łupiny. Zajmuje to trochę czasu, bo nie zawsze uda się wyciągnąć jakiś większy fragment miąższu, czasem wydłubujemy go po kawałku. 


Po wyciągnięciu miąższu obieramy go z brązowej skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy go do blendera, dodajemy wodę kokosową i zwykłą wodę i miksujemy przez 2 - 3 minuty. Po dokładnym zmiksowaniu przelewamy zawartość blendera przez durszlak, dobrze odciskając wiórki kokosowe. W ten sposób otrzymujemy pyszne, domowe mleko kokosowe. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...