piątek, 9 czerwca 2017

nocna jaglanka (owsianka)

Mój domowy hit ostatnich dni. Młodsza córka zajada się tą jaglanką bez opamiętania - w końcu nie zawsze śniadanie smakuje jak deser. Jaglanka (czasami owsianka) wychodzi bardzo gęsta, kremowa, delikatnie słodka z przełamująca słodycz szczyptą soli. Przepis pochodzi z książki Altona Browna pt. EveryDayCook i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Aby uzyskać właściwą konsystencję jaglanki naprawdę warto użyć wagi.







NOCNA JAGLANKA
przepis na jedną porcję

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g płatków jaglanych (w oryginale  owsianych)
  • 3 g mielonego lnu (ok. 1 łyżeczki)
  • 2 g nasion chia (ok. 3/4 łyżeczki)
  • 30 g rodzynek (można zastąpić innymi suszonymi owocami; jeśli są duże, kroimy je na kawałki wielkości rodzynek)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
Mieszamy wszystkie składniki, np. w słoiku, zakręcamy pokrywkę (inaczej jaglanka przesiąknie zapachami z lodówki) i umieszczamy w lodówce na noc. Podajemy z owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...