środa, 14 czerwca 2017

sałatka ziemniaczana ze szparagami i fetą

Jeśli staramy się jadać sezonowo, to maj i początek czerwca w Polsce upłynie nam pod znakiem szparagów. I groszku cukrowego, na punkcie którego w tym roku zupełnie zwariowałam. 
Zdaję sobie sprawę, że groszek cukrowy, szczególnie taki, który można zjadać w całości (zwany z francuska mangetout) jest trudno dostępny, ale my działkowcy możemy mieć go bez problemu. Only the sky's the limit. A w zasadzie tylko rozmiar działki może ograniczać naszą groszkomanię. 
Na liście składników poniższej sałatki znajduje się właśnie taki groszek. Jeśli ktoś nie ma do niego dostępu, może użyć zwykłego groszku cukrowego (wydłubać te kulki) lub pominąć ten składnik zupełnie. Sałatka i tak będzie dawać radę. 






SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE SZPARAGAMI I FETĄ
na dwie spore porcje
  • 400 g ziemniaków (mogą być młode)
  • 200 g szparagów (jeśli nie dodajemy zielonego groszku to dajemy nieco więcej szparagów, ok. 300 g), pokrojonych w 3-4 centymentrowe kawałki
  • ok. 100 g zielonego groszku cukrowego (chodzi tu o groszek, który można jeść razem z łupinką, nazywany jest on czasem mangetout) 
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżej bazylii, oregano lub tymianku (choć te zioła różnią się smakiem akurat tutaj można używać ich zamiennie)
  • 100 g fety z tofu lub w wersji wegetariańskiej zwykłej fety
  • garść migdałów (ok. 20 g), uprażonych w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 - 15 min lub do momentu, aż lekko się w środku zrumienią
  • 2 - 3 łyżki oliwy (lepiej trzy😀)
  • 2 -3 ząbki czosnku, drobno pokrojone



Ziemniaki obieramy, kroimy na grube kawałki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy do garnka pokrojone szparagi. Można oczywiście, i nawet byłoby wskazane,  ugotować szparagi osobno, ale nie  mi się nie chce brudzić dodatkowego garnka. Szparagi gotujemy krótko ok. 5 - 7 min., najlepiej, żeby zostały lekko chrupkie. Odcedzamy zawartość garnka. 

Ziemniaki i szparagi sobie stygną, a my przygotowujemy sos. Na patelni delikatnie podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i gotujemy go w tej oliwie na bardzo małym ogniu. Czosnek może się lekko zrumienić, ale jeśli zrumienimy go za bardzo będzie paskudny w smaku. 

Następnie kroimy ziemniaki na kawałki "na jeden kęs" i przekładamy je do miski razem ze szparagami. Dodajemy zioła, czosnkową oliwę, fetę i delikatnie mieszamy. 

Jeśli mamy groszek cukrowy podsmażamy go na patelni - ja oczywiście używam już tej pobrudzonej, której użyłam do przygotowania czosnkowej oliwy. Rozgrzewamy mocno patelnię, dodajemy nieco oleju i podsmażamy groszek, dosłownie przez 1 - 2 minuty. Następnie dodajemy go sałatki. Przed podaniem sałatkę posypujemy prażonymi migdałami. Sałatka smakuje najlepiej na ciepło, w temperaturze pokojowej już nie jest taka dobra. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...