wtorek, 11 lipca 2017

kotlety z tofu i chleba

Te proste kotlety smakują zdumiewająco dobrze, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę z jak skromnych składników powstały. Świetne jako danie obiadowe, sprawdzają się również na kanapkach. Najlepiej użyć do ich przygotowania starego chleba, z którym nie wiadomo co zrobić. Jeśli mamy stary chleb, a nie chcemy w danym momencie robić tych kotletów, możemy chleb zamrozić i wykorzystać go w dogodnym momencie. Kotlety wyjdą równie dobre z rozmrożonego chleba.






KOTLETY Z TOFU I CHLEBA


  • 150 g czerstwego chleba pszennego
  • 150 g tofu w kostce
  • 2 duże cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • opcjonalnie: bułka tarta, gdyby kotlety się rozpadały podczas smażenia
Na początku odsączamy tofu z nadmiaru zalewy. W tym celu umieszczamy na naszym kawałku tofu coś ciężkiego i czekamy jakieś 15 minut, aż wypłynie z niego woda. Gdy tofu będzie już odsączone, rozdrabniamy je widelcem lub kruszymy rękoma. 

Chleb kroimy w kostkę i zalewamy wodą, tak aby go przykryła. Gdy będzie już dobrze rozmoczony, dokładnie wyciskamy z niego wodę i przekładamy do miski.  

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dorzucamy cebulę i podsmażamy ją na średnim ogniu, aż się lekko zrumieni. 

Następnie mieszamy wszystkie składniki kotletów (tofu, chleb, cebulę, koper i sól) w jednej misce. Z powstałej masy formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy ok. 4 - 5 łyżek oleju i smażmy kotlety. Na początku najlepiej usmażyć jeden niewielki kotlet, żeby sprawdzić, czy nie będzie rozpadać się podczas smażenia. Ja nie miałam dotychczas żadnych problemów z konsystencją kotletów, ale gdyby się kruszyły podczas smażenia, należy dodać do pozostałej masy trochę bułki tartej. Takie kotlety świetnie smakują zarówno na na ciepło, jak i na zimno (na przykład na kanapkach). 

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...