środa, 19 lipca 2017

kotlety ze świeżego bobu (lepsze niż falafele)

Obieranie surowego bobu jest dosyć czasochłonne, ale warto poświęcić na tę czynność trochę czasu, bo cudowny smak bobowych kotlecików wynagrodzi nasz trud. Kotlety ze świeżego bobu doprawiam tak, jak doprawia się falafele i rzeczywiście smakują one podobnie. O ile jednak nigdy nie udało mi się usmażyć przyzwoitych falafeli, o tyle te kotlety z bobu zawsze mi się udają. Jak mam czas, to przygotowuję do nich wegański sos czosnkowy i wtedy to już naprawdę jest przyjemnie.





KOTLETY ZE ŚWIEŻEGO BOBU

  • 300 g surowego, świeżego bobu obranego ze skórek (ok. 500 g przed obraniem)
  • 1 mała cebula, bardzo drobno pokrojona
  • 2 małe ząbki czosnku, roztarte z solą na pastę
  • 3/4 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • ok. 1 - 2 łyżki mąki pszennej
Obrany bób mielimy w maszynce do mięsa lub malakserze. Jeśli użyjemy maszynki do mięsa, po zmieleniu wszystkich ziaren z maszynki będzie wypływał sam sok z bobu - ja nie dodaję już go do zmielonego bobu, żeby go nie rozwodnić - trzeba by wtedy dodać większą ilości mąki. Po zmieleniu bób powinien mieć nieco grudkowatą konsystencję, masa nie może być idealnie gładka. Do zmielonego bobu dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Ilość mąki może się wahać w zależności od tego, jak wodnista będzie papka z bobu. Najlepiej dodać na początku jedną łyżkę mąki i usmażyć testowego kotleta - pozwoli to też sprawdzić czy nie trzeba dodać więcej soli lub innych przypraw według uznania. Masa na kotlety ma być dosyć rzadka, podczas smażenia jakoś tak ładnie się ścina, że usmażone kotlety nie rozpadają się. Zbyt duży dodatek maki sprawi, że kotlety wyjdą "kluchowate". Kotleciki nie powinny być zbyt grube, inaczej mogą być surowe w środku. Smażymy je na patelni na średnim ogniu, na sporej ilości oleju. Po usmażeniu z dwóch stron odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. 

2 komentarze:

  1. Z bobu nie znałam :) Boski mają kolorek!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo żałuję, że u mnie nie ma bobu, chętnie usmażyłabym sobie takie :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...