czwartek, 28 września 2017

hummus z grochu

Ostatnio zrobiłam sobie hummus z grochu. Tradycyjny hummus wytwarzany jest oczywiście z ciecierzycy, smakuje rewelacyjnie, po co więc robić go z grochu? Dlaczego nie skorzystać z przepisu sławnego Yotama Ottolenghiego i nie zrobić zwykłego hummusu z ciecierzycy, jak w najlepszej libańskiej lub izraelskiej knajpce? 
Dlaczego groch?

Może dlatego, że groch rośnie w Polsce, a ciecierzyca nie za bardzo. Ciecierzyca musi być w jakiś sposób przetransportowana do Polski co wiąże się z emisją spalin. Innymi słowy ciecierzyca zostawia znacznie większy ślad węglowy niż groch. 

Chciałam napisać, że groch jest tańszy niż ciecierzyca, ale to nie do końca prawda. O ile groch z upraw konwencjonalnych jest rzeczywiście tańszy niż ciecierzyca, o tyle groch ekologiczny kosztuje tylko nieznacznie mniej niż ekologiczna ciecierzyca. Ot taki rolniczy paradoks  - groch który jest rośliną łatwą w uprawie w naszym klimacie, kosztuje tyle samo co sprowadzana z daleka ciecierzyca. Cóż, pewnie kwestia popytu - mało kto jest zainteresowany ekologicznym grochem.

A co do wartości kulinarnych, to muszę stwierdzić, że  hummus z grochu ma gładszą, bardziej kremową konsystencję niż ten z ciecierzycy. Oczywiście jeśli obierzemy ciecierzycę z łusek, to taki hummus też będzie bardzo gładki, ale wiąże się to z dodatkową pracą. 

Hummus z grochu różni się nieco od tego z ciecierzycy, choć jeśli mocno go doprawimy, to ta różnica jest niemal niewyczuwalna. Jak dla mnie wystarczy dodać odrobinę kminu rzymskiego i różnicy praktycznie nie ma. Choć z drugiej strony taki hummus z wyczuwalnym posmakiem grochu też mi smakuje, jest to po prostu kwestia przyzwyczajenia się. 

Choć staram się jeść jak najwięcej rodzimych produktów, nie zamierzam wyeliminować wszystkich składników obcego pochodzenia, bo byłoby to zbyt trudne. Dlatego też w poniższym przepisie kilka składników jest skądś sprowadzonych.




HUMMUS Z GROCHU

  • 1/2 szkl. grochu żółtego całego lub w połówkach
  • 2 ząbki czosnku, roztarte na pastę
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy

Groch zalewamy wodą na około  8 - 12 godzin. Po tym czasie wodę odlewamy, groch przekładamy do garnka i dodajemy ok. 300 - 400 ml świeżej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do momentu, aż groch będzie miękki i zacznie się rozpadać. Powinna utworzyć się papka mniej lub bardziej wodnista. Jeśli będzie bardzo wodnista, należy zdjąć pokrywkę, zwiększyć gaz do średniego i pogotować chwilę, aż część wody odparuje. Inaczej hummus wyjdzie bardzo rzadki. Po ostudzeniu masa sporo zgęstnieje.

Wystudzoną papkę z grochu przekładamy do blendera, dodajemy wszystkie przyprawy i miksujemy. Sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić. Ja używam tego hummusu jako pastę do kanapek. Na wierzch kładę jeszcze orzechy włoskie, pietruszkę i papryczki cayenne w oleju (wszytko z działki,  oprócz oleju, rzecz jasna). 

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...