niedziela, 3 września 2017

zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Ogromna dynia to był prezent od sąsiadów z działki. Musiałam tylko znaleźć jakiś przepis na zupę dyniową, którą zjadłyby dzieci, bo mojej ulubionej zupy dyniowej z chilli i kolendrą nawet nie tkną. Pobuszowałam przez chwilkę w internecie i już miałam przepis na zupę z pieczonych sezonowych warzyw: dyni, pomidorów, cebuli i czosnku. Z satysfakcją zauważyłam, że wszystkie potrzebne składniki znajdę u siebie na działce (oprócz oczywiście dyni, którą miałam z działki obok). Zupę przygotowuje się bardzo łatwo - najpierw pieczemy wszystkie warzywa w piekarniku, potem miksujemy je na krem dolewając wody. 






ZUPA Z PIECZONEJ DYNI I POMIDORÓW
przepis pochodzi z bloga Kuchnia Agaty - podaję go z moimi modyfikacjami


  • 500 g dyni (ze skórką)
  • 500 g pomidorów - można śmiało dać więcej, zupa będzie mieć bardziej pomidorowy smak a mniej dyniowy smak
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki lub ósemki
  • kilka ząbków czosnku w łupinkach
  • ostra papryka (opcjonalnie)
  • 2 - 3 łyżki posiekanego tymianku, majeranku, cząbru bądź oregano (można dać tylko jedno zioło lub użyć kilku w dowolnych proporcjach)
  • 2 - 3 łyżki oliwy 
  • sól do smaku
  • woda lub bulion warzywny, ok. 2 szklanek lub tyle aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. 
do podania:
  • grzanki
  • pestki dyni i/lub słonecznika
  • sezam
  • natka pietruszki i/lub kolendry
  • oliwa


Wszystkie warzywa (dynię, pomidory, cebulę i czosnek) umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli trzeba kroimy dynię na mniejsze kawałki, tak aby się zmieściła. Następnie umieszczamy warzywa w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C i pieczemy do miękkości (ok. 40 min). Po upieczeniu warzywa miksujemy (czosnek wyciskamy z łupinek) z wodą, solą i ziołami. Doprawiamy do smaku. 



2 komentarze:

  1. Taką właśnie ogromną dynię przywieźliśmy z Polski i muszę się z nią jakoś uporać.
    Wszelkie przepisy więc mile widziane, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię można zamrozić albo już ugotowaną pasteryzować w słoikach. Taką ze słoików wykorzystuję do przygotowania dyniowego ciasta. Pycha!

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...