niedziela, 29 października 2017

bouktouf - algierska zupa z warzyw

Prosta zupa z niewyszukanych składników, która smakuje zaskakująco dobrze. Czego chcieć więcej?
Przepis oryginalny znajduje się tutaj, poniżej podaję przepis z moimi modyfikacjami.





BOUKTOUF
na podstawie tego przepisu

  • 2 średnie cebule, grubo posiekane
  • 2 małe cukinie (w sumie ok. 550 g), pokrojone w kostkę
  • 1 duży ziemniak (270 g), pokrojony w kostkę
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • mały pęczek kolendry (mniej więcej wielkości przeciętnego krzaczka, który możemy kupić w doniczce), grubo posiekany (razem z łodyżkami)
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 - 4 łyżki oliwy
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy je na małym ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie dolewamy wodę, przecier pomidorowy i sól i  doprowadzamy całość do wrzenia. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy warzywa do miękkości. Wyłączamy gaz, dodajemy kolendrę i sok cytrynowy. Gdy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na krem. Sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli lub soku z cytryny. Zupę możemy podać posypaną czarnuszką i polaną odrobiną oliwy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...