poniedziałek, 23 października 2017

granola pigwowa

Granola pigwowa to mój pomysł na wykorzystanie pigw pozostałych z produkcji tej galaretki z pigwy. Szczerze mówiąc nie kupowałabym specjalnie pigw, żeby zrobić tę granolę, jeśli jednak zostanie nam pulpa po przygotowaniu galaretki lub mamy klęskę urodzaju na drzewku pigwowym, można w ten sposób zużytkować nadmiar owoców. Smak pigwy w tej granoli jest tylko minimalnie wyczuwalny, ale zmiksowane owoce ładnie sklejają płatki. 

Pulpę z pigw możemy użyć też w ciastach zamiennie z musem dyniowym. W smaku praktycznie nie ma różnicy, jednak konsystencja ciasta jest bardziej ziarnista (w końcu pigwa ma taką  lekko ziarnistą strukturę).




GRANOLA PIGWOWA

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 3 - 4 łyżki nasion chia lub sezamu (dodaję te nasiona ze względu na to, że zawierają sporo wapnia, w smaku nie za bardzo je czuć)
  • 1 szkl. nasion słonecznika lub dowolnych orzechów (orzechy kroimy na mniejsze kawałki)
  • 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, pokrojone morele lub śliwki, itp.)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 ml oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy, itp.)
  • 300 ml musu z pigwy (przepis poniżej)
  • 1/3 szkl. syropu klonowego lub innego słodzika w płynie
Mus pigwowy: Do przygotowania 300 ml musu z pigwy potrzebować będziemy ok. 500 - 700 g surowych owoców. Umyte owoce kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, tak aby przykryła owoce i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy pod przykryciem ok. 10 - 20 min (czas gotowania zależy od wielkości owoców). Gdy cząstki pigwy będą już miękkie, wyciągamy je z garnka i studzimy. Z pozostałej wody możemy przygotować galaretkę. Z owoców usuwamy gniazda nasienne, obieramy je ze skórki i miksujemy na gładko.



W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, nasiona chia/sezamu, słonecznika/orzechów i cynamon. W drugiej misce mieszamy olej, mus z pigwy i syrop klonowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem i pieczemy ok. 30 min - 40 min lub do momentu, aż płatki lekko się zrumienią i będą w miarę suche (granola jeszcze trochę wyschnie po wystudzeniu). W trakcie pieczenia od czasu do czasu mieszamy masę, aby piekła się równomiernie. Po upieczeniu dodajemy do granoli suszone owoce. Przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku.

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe wykorzystanie pigwy :) Muszę koniecznie spróbować .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki mus pigwowy można stosować zamiennie z musem dyniowym w wielu przepisach.

      Usuń
  2. O kurcze jakbym chciała taka granole i taka klęskę pigwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat drzewa pigwowego nie mam, ale dostałam sporo pigwy, z której zrobiłam galaretkę, a resztki chciałam jakoś wykorzystać :)

      Usuń
    2. I słusznie , bo każdy dar trzeba szanować ,a jak wychodzi takie coś, to obdarowywający na bank wie ,że jego dar był cenny

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...