wtorek, 17 października 2017

prosta zupa z zielonek (gąsek zielonych)

Sezon na zielonki w pełni, czas więc na szybką zupę z tymi grzybami. Przygotowuje się ja błyskawicznie, tylko przedtem trzeba porządnie wyczyścić zielonki z piachu, w którym rosły. A to już trochę czasu zajmuje. 
My najczęściej jemy taką zupę z makaronem, ale można podać ją również z ziemniakami. Taka zupa nie ma w ogóle tłuszczu, więc po ugotowaniu można dodać do niej śmietany (tak je mój mąż). Ja wolę wersję z dodatkiem tymianku i odrobiny roztartego czosnku wymieszanego z oliwą.





ZUPA Z ZIELONEK (GĄSEK ZIELONYCH)


  • ok. 500 g świeżych zielonek
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1,25 - 1, 5 litra wody (można użyć bulionu warzywnego)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, do smaku
  • opcjonalnie: śmietana 30%, ok. 1/3 szklanki
do podania: 
  • makaron
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
Zielonki dokładnie myjemy/płuczemy zmieniając kilkukrotnie wodę. Niektórzy polecają moczyć grzyby w osolonej wodzie, ja nie zauważyłam jednak, żeby taka słona woda jakoś lepiej oczyszczała grzyby z piachu. Następnie kroimy czyste grzyby na małe kawałki. Wszystkie składniki zupy umieszczamy w garnku i doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, około 20 min. Dodajemy śmietanę lub w wersji wegańskiej polewamy zupę rozlaną na talerzach 1 łyżką oliwy.


Na grzyby...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...