niedziela, 7 stycznia 2018

aromatyczna zupa fasolowa z pomidorami

Tę zupę fasolową przygotowuję wyjątkowo często i w dużych ilościach z kilku powodów: bardzo mi smakuje, jest niezwykle sycąca (dwa talerze zastępują mi obiad), świetnie smakuje nawet trzeciego dnia po ugotowaniu i mogę dodać do niej oregano kubańskie. 


Plectranthus amboinicus czyli rzeczone oregano kubańskie to niezwykle szybko rosnąca roślina tropikalna. Jak widać na zdjęciu bujnie rozrasta się nawet w warunkach domowych. Nie nawożę jej w żaden sposób, podlewam rzadko, a roślina coraz bardziej odcina mi dopływ światła przez okno kuchenne. Dostałam ją jako malutką sadzonkę z informacją, że jest to mięta meksykańska. Od początku coś mi się w tej nazwie nie podobało, bo ta roślina nie pachnie jak mięta, raczej jak mieszanka oregano, tymianku i cząbru. Po krótkich poszukiwaniach w internecie odkryłam, że to ziółko występuje pod wieloma nazwami takimi jak oregano kubańskie, francuski tymianek, indyjska mięta, tymianek szerokolistny czy wspomniana wcześniej mięta meksykańska, a jego łacińska (na szczęście jedyna) nazwa to plectranthus amboinicus





W internecie wyczytałam również, że  listki tej rośliny świetnie nadają się do przyprawiania dań z baraniny, koźliny czy innych intensywnie pachnących mięs. Jako osoba niejedząca mięsa, używam kubańskiego oregano do przyprawiania dań z roślin strączkowych, między innymi zupy fasolowej.

Zupa ta jest dobra również bez tego oregano, więc jeśli akurat nie macie pod ręką ogromnego krzaka plectranthusa amboinicusa, to też możecie ją sobie ugotować. Ja po prostu staram się wpuścić więcej światła do kuchni. 

Zupa wychodzi bardzo gęsta, ale tak właśnie ma być - gotuję ją, gdy wiem, że nie będę miała czasu następnego dnia gotować obiadu albo gdy obiad będzie bardzo lekki. Podaję ją z  ryżem, aby była jeszcze bardziej sycąca.



AROMATYCZNA ZUPA FASOLOWA Z POMIDORAMI


  • ok. 2 szklanki ugotowanej fasoli (można użyć różnych odmian, u mnie Jaś i jakaś fasola czerwona) - tę ilość fasoli uzyskamy gotując nieco ponad połowę szklanki suchej fasoli
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • mały kawałek selera, drobno okrojony (ok. 1/4 szklanki po pokrojeniu)
  • chilli - najlepiej świeża papryczka lub kiszona, ewentualnie chilli suszone - ilość wg. własnych upodobań
  • 4 ząbki czosnku, roztarte z solą na pastę
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (całe ziarna)
  •  1 łyżka kolendry (całe ziarna)
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (całe ziarna) - jeśli nie mamy, możemy pominąć
  • 1 liść laurowy
  • garść świeżych liści kubańskiego oregano lub 1 łyżeczka zwykłego oregano i 1 łyżeczka tymianku
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z cytryny do smaku (3 - 4 łyżki)
  • sól do smaku (ok. 1 łyżki)
  • 3 szklanki wody
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • garść granulatu sojowego - opcjonalnie

do podania:
  • oliwa
  • ugotowany ryż
  • liście pietruszki lub kolendry
W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy pokrojone marchewki, cebulę i seler. Zmniejszamy gaz do minimum i delikatnie podsmażamy warzywa - rumienimy je najwyżej odrobinę. W czasie duszenia warzyw rozcieramy w moździerzu kmin, kolendrę i koper włoski - ja kruszę te przyprawy na grube kawałki, ale można rozetrzeć je bardziej dokładnie. Do garnka z warzywami dodajemy roztarte przyprawy, oregano kubańskie lub zwykłe oregano i tymianek, chilli, sól, skórkę cytrynową oraz fasolę i dolewamy wodę.  Jeśli używamy granulatu sojowego, to dodajemy go w tym momencie. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20 min. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy czosnek oraz przecier pomidorowy. Wyłączamy gaz,  i dodajemy sok cytrynowy.

Zupę podajemy z ryżem lub chlebem, skropioną oliwą i posypaną zielonymi listkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...