niedziela, 18 marca 2018

grzanki brokułowo-serowe

Te grzanki  to świetna propozycja dla ludzi, którym z brokułem nie po drodze. Drobno posiekany i podsmażony brokuł z dodatkiem aromatycznego sera smakuje zupełnie inaczej niż np. gotowany na parze. Proporcje, które podaję poniżej są zupełnie "na oko" - możemy dać mniej lub więcej sera w zależności od upodobań. Przy diecie wegańskiej możemy użyć sera wegańskiego. Przepis nie jest moim wynalazkiem, pojawia się na wielu anglojęzycznych blogach kulinarnych pod nazwą broccoli melts.





GRZANKI BROKUŁOWO-SEROWE

  • ok. 200 g brokułów (waga po pokrojeniu)
  • ok. 100 g dowolnego żółtego sera (lub mieszanki serów) startego na tarce o dużych oczkach
  • 2 średnie ząbki czosnku, bardzo drobno pokrojone
  • sok z cytryny do smaku (ok. 2 - 3 łyżki)
  • sól do smaku
  • kromki chleba

Brokuły myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub oliwy, dodajemy brokuły i smażymy na średnim ogniu. Po ok. 5 min. dodajemy czosnek i sól i smażymy, aż brokuły będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli brokuły są zbyt twarde, możemy dolać nieco wody na patelnię, przykryć ja pokrywką i poddusić brokuły przez kilka minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i ser. 

Masę serowo-brokułową nakładamy na grzanki, po czym wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C  (możemy włączyć opcję grill) i zapiekamy przez kilka minut, aż ser się rozpuści. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...